Валери Жаблянов: Функционирането на българския парламент е конституционно задължение на партиите в него, не Функция на пазарлъци

Юли 09, 2014 Новини БСП 0 918

Функционирането на българския парламент е конституционно задължение на партиите, които са избрани да участват в неговата работа и не може да бъде функция на договорки и пазарлъци

Функционирането на българския парламент е конституционно задължение на партиите, които са избрани да участват в неговата работа и не може да бъде функция на договорки и пазарлъци. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ Валери Жаблянов. По думите му обаче за съжаление това поведение ние наблюдаваме една година, което влияе и на общественото мнение. Според него песимизмът на българските граждани не е само по отношение на това, дали утре ще се съберат достатъчно народни представители, за да бъде открито заседанието на парламента, а една по-цялостна и дълбока оценка на гражданството в България за работата на парламента, за партиите и тяхното участие в него. „Ние сме свидетели, че цяла година формирането на мнозинство в парламента беше плод на много усилия на парламентарно представените партии и специално на БСП като мандатоносител”, каза още той.

По негово мнение за първи път в сравнение с началните години на промените в България ние се намираме в ситуация, в която една от партиите в парламента, ГЕРБ отказва да участва в работата на НС и 2 месеца миналата година не взима никакво участие. „Мотивите и до днес остават тайна. До колкото разбирам, става дума за това, че изборите са формирали такова мнозинство в НС, което не е подходящо според тях”, поясни Жаблянов.

 

 

Проблемите в здравеопазването трябва да се погледнат през очите на болните, не на лобитата

 

На въпрос за законовите промени които трябва да са повод за съгласие в следващите седмици Жаблянов отговори, че прерогатив на мин.-председателят е да прецени по какъв начин се налагат корекции в Закон за държавния бюджет и бюджета на Здравната каса. По думите му в момента се цели да се обслужи една пропагандна теза, която да докаже, че бюджетът миналата година е бил разчетен неправилно, което не отговаря на истината.

Той категорично заяви, че проблемите в здравеопазването не са започнали с това парламентарно мнозинство и опитът да се направи такова внушение е безкрайно некоректен. По думите му проблемите в здравеопазването трябва да се погледнат през очите на болните, а не на различни лобита. Той припомни, че миналата година е разгледан закон за търговията с лекарства и той е бил върнат от президента. По думите му промените предложени от президента са били единствено в полза на големите дистрибутори на лекарства. „Тези мотиви бяха изцяло пазарни. Нека тези, които настояват за пълен пазар в здравеопазването да бъдат честни”, заяви народният представител.

Той подчерта, че въпреки състоянието на сектора и липсата на средства това правителство е успяло да отвори една общинска болница, в един регион на България, който ГЕРБ е оставил без здравеопазване.

 

 

Необходимо е широко съгласие  по отношение на кандидатурата на България за еврокомисар

 

На въпрос за предстоящия избор на български еврокомисар и слуховете, че Сергей Станишев ще се кандидатира за този пост, Жаблянов отговори, че към момента официално обявени кандидатури няма. По думите му няма лошо да се обсъдят различни кандидатури между партиите в НС, но трудно ще се стигне до съгласие, защото всеки настоява за своето предложение, особено след като предложението на ГЕРБ е било изстрадано и е тяхната втора кандидатура, тъй като първата е била отхвърлена. „Едно широко съгласие по отношение на кандидатурата на България за еврокомисар е необходимо в тази ситуация”, категоричен бе Жаблянов. Той подчерта, че има официална процедура за издигането на кандидатура - правителството прави предложението към ЕК. Помолен да коментира дали е правилно обаче правителство, което ще подава оставка да избира еврокомисар  Жаблянов обясни, че всички български правителства са правителства, независимо от периода в който управляват, дори и служебните, но с тях нямаме добър опит.

По думите му предстоящият служебен кабинет е добре да направи опит да остане в рамките, които му е задала конституцията. Жаблянов подчерта, че служебния кабинет не е избран от НС, а назначен и колкото по-бързо се заеме с организирането на избори, толкова по-добре, което само по себе си е сложен процес.

„Нека в идващите месеци до изборите, българските политици да се придържат към Конституцията, да останем в рамките на конституцията, да не живеем с мисълта, че сме изпаднали в извънредна ситуация. Ние отиваме на едни нормални парламентарни избори, на които всички партии ще се явят, ще предложат това, което имат да предложат на българските избиратели и така ще се състави ново правителство”, заключи Валери Жаблянов.