Татяна Буруджиева: Свикването на конгреса и възможността за избор на нов лидер може да донесе само позитив

Юли 09, 2014 Новини БСП 0 740

Свикването на конгреса и възможността за избор на нов лидер, възможността за първи път властта не просто да се сменя и размества, а да може да се работи в екип и всеки със своите сили да допринася, може да донесе само позитив

Свикването на конгреса и възможността за избор на нов лидер, възможността за първи път властта не просто да се сменя и размества, а да може да се работи в екип и всеки със своите сили да допринася, може да донесе само позитив. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева. 

На въпрос дали е възможно жена да стане лидер на БСП тя коментира, че за съжаление политиката остава мъжка професия и самият факт, че се поставя този въпрос показва неравнопоставеност на положението. „За мен важното е лидерът да може да обедини БСП и да привлече симпатиите и доверието на хората към своята партия”, коментира народният представител. На въпрос за кандидатите за лидерския пост на левицата Манолова и Стойнев тя отговори, че и двамата са „биткаджии”. „Според нея въпросът не е за личните качества, а въпросът при един лидер винаги стои как и с каква енергия ще натовари собствената си партия. Плюсът на Мая е, че тя е опитен боец, а на Драго е, че той има една експертиза, едно образование, един политически опит, който е изключително автентичен за левицата”, каза още тя. 

По повод различните твърдения за връзки и зависимости на Драгомир Стойнев с различни лица и кръгове, Буруджиева заяви, че по нейно мнение няма такива. Тя припомни, че той е бил кандидат за лидер на БСП при предишния конгрес, на който е обсъждан лидерският  пост и бе категорична, че трябва да спре да се разсъждава за хората, които се кандидатират като за „враг с партиен билет”. 



Няма здравен министър в последните 4 години, който да е направил по-разумни и прилични крачки от Андреева

Помолена да коментира състоянието на Здравната каса, Буруджиева припомни, че е бил внесен вот на недоверие в сферата на здравеопазването, когато министър Андреева е обяснила състоянието на здравеопазването и че тогава нито един лекар от опозицията,  не е станал с лицето и името си да иска този вот. Тя обясни, че има няколко основни причини за състоянието на здравеопазването: натрупването на тежки проблеми, дупката в бюджета на Здравната каса най-малкото с почти 1, 5 млрд. лв., които трябва да се наваксат и това че трябва добра комуникация и съдействие в правителството, които са изостанали през последните 2 месеца. По думите и е трябвало много по-интензивно да общуват и да действат Здравната каса, ресорният министър и министърът на финансите. „Ако има в последните 4 години министър на здравеопазването, който да е направил разумни и прилични крачки, това е доктор Андреева. Проблемът в здравеопазването, който ще тежи на всеки министър и тежи в момента и на д-р Андреева е, че толкова са се натрупали проблемите  и така са увъртени интересите, че всеки следващ министър по мъничко ще съумява да чисти и ще носи този товар на батака в здравеопазването”, заяви Буруджиева. 

Тя подчерта, че това зависи и от политиците в НС, които да подкрепят смислените стъпки на една реформа. Народният представител изрази мнение, че докато няма например здравна карта това трудно ще стане, защото не е ясно за всеки къде отиват парите и как по-региони да се разпределят средствата според нуждите на населението.