Жельо Бойчев: Драгомир Стойнев активно налагаше социалната програма на БСП

Юли 07, 2014 Новини БСП 0 755

Това, че в БСП има различни мнения и виждания по различни въпроси, няма нищо драматично

Това, че в БСП има различни мнения и виждания по различни въпроси, няма нищо драматично.  Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев. По думите му постъпката на Сергей Станишев е достойна за уважение. Народният представител обясни, че случващото се е било необходимо, за да се даде знак на левите избиратели, че е разбран техният вот на 25 май.  Според него решението на Станишев дава възможност на партията да отиде с нов лидер на Бузлуджа и на изборите. Той бе категоричен, че това не е знак за слабост или провал, защото именно под неговото ръководство БСП е станала член на Социалистическия интернационал, реализирала един спешен управленски мандат, лидерът й е избран за президент на ПЕС.

Според него ще има много кандидати за заемане на лидерския пост в БСП. „От днес започва процесът на номинации. Кандидатурата на Драгомир Стойнев е една от най-сериозните. За него голям плюс е това, че той активно участваше в налагането на управленската програма на левицата в социалната и икономическата област”, каза още Бойчев.

На въпрос дали след като Станишев е подкрепил кандидатурата на Стойнев не е предрешен въпросът, той отговори, че решенията в БСП се взимат от  членовете й. Бойчев обясни, че са важни личните качества на кандидатите, но по-важното е да се вземат в предвид вижданията на всеки един от тях и техните платформи за това каква трябва да бъде БСП, какви идеи трябва да защитава от тук нататък. „Важното е в следващите 20 дни да се стигне до всички структури, максимален брой членове и те да бъдат привлечени в процеса на обсъждане”, заяви той.

Помолен да коментира дали има възможност Първанов да с върне в БСП, Бойчев отговори, че той вече е създал нов политически проект и няма как да се говори за връщане назад.

На въпрос дали при смяната на лидера е възможно сближаване на позициите между БСП и ГЕРБ, той отговори, че целта на новия лидер е левицата да се яви с нова сила на изборите и резултатът от тях ще определи разпределението на силите. Бойчев обаче изрази мнение, че не е привърженик на широките коалиции.