Атанас Мерджанов: Станишев е човекът, направил най-много за БСП през последните години

Юли 06, 2014 Новини БСП 0 1254

Всеки един от лидерите на БСП, докато са заемали председателския пост, бяха действително сериозни фактори, какъвто е и Станишев

Всеки един от лидерите на БСП, докато са заемали председателския пост, бяха действително сериозни фактори, какъвто е и Станишев. Той е сериозен фактор, гарантиращ изявата на всяка една от левите партии и политически човек, който направи най-много за БСП през последните години. Това заяви председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов в ефира на Нова телевизия. Според него стъпката, която направи лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, е изключително мъдра. „Но всички, които смятат да отпишат БСП на следващите избори, са сбъркали. Всички, които са зачерквали БСП, през всичките изминали 25 г., винаги са бъркали и са грешали”, категоричен бе председателят на ПГ на КБ.

Попитан за евентуалните претенции на Сергей Станишев по отношение на Брюксел, Атанас Мерджанов посочи, че позиция еврокомисар е позиция на един високопоставен чиновник. „Станишев е политик. Едва ли би го поблазнила идеята да бъде еврокомисар на всяка цена. Доколкото ми е известно, въпросът за бъдещ еврокомисар е бил поставен на политическите консултации при президента, но до този момент не е намерил израз”, каза председателят на ПГ на КБ. Според него БСП като мандатоносител ще има своя позиция, ако на последващи консултации се стигне до този въпрос.

На въпрос защо ГЕРБ са тези, които блокирали работата на парламента, Атанас Мерджанов заяви, че такива са фактите. „Ние имахме консултации във вторник заедно с г-жа Цачева, с г-н Цонев, в присъствието на г-н Миков, обединихме се около една програма за седмицата, подкрепена от всички парламентарни групи без Атака, ГЕРБ обаче използваха правото си и вкараха промените в НК, тема, категорично неприемлива за БСП. Това бе удар под кръста от страна на ГЕРБ. Но да не забравяме, че това е последователно поведение на ГЕРБ в това НС, изразяващо се и в отсъствие от залата, прекратяване на заседанията, неучастие в ръководствата на комисиите, което е естественото им поведение. За разлика от тяхното поведение, ние категорично заявихме, че ще участваме в пленарните заседания и работата на НС. ГЕРБ обаче се опитват да делигитимират реалната българска власт, а именно българският парламент. Още повече, че в петък бе получено и писмо от кабинета на президента, с опит за свикване на консултации, по двама души от всяка политическа партия, и ако не се съберем в НС, тези консултации да се проведат при президента. Ето това са реални опити за делигитимация на реалната българска власт. По думите му това, което трябва да се направи във вторник, е политическите сили да се съберат в НС и да изпълнят програмата от миналата седмица. „Смятам, че можем да постигнем договорености за някои от законите, които са приемливи и за трите политически партии, ако разбира се Атака не влезе в залата, както заявяват те”, каза той.