Станишев:Управление на обновената БСП в рамките на обединена левица е алтернативата, която трябва да предложим на България

Юли 05, 2014 Новини БСП 0 830

Това което и преди година говорихме - че ни е нужна категорична подкрепа, остава вярно и днес

Това което и преди година говорихме - че ни е нужна категорична подкрепа, остава вярно и днес. Трябва да кажем на хората – дайте ни сила за промяна. Наследихме държава, проядена от корпоративни и олигархични интереси, които ни спънаха да направим промяната.

Задкулисието не просто беше създадено по времето на управлението на ГЕРБ. То се институционализира тогава, скрито зад формулата „правителство на малцинството“.

Зад „правителството на малцинството“ се трупираха силни икономически, медийни и политически лобита, които дадоха възможност на Герб да заграби цялата власт и да управлява страната авторитарно близо 4 години.

 

БСП подходи отговорно и принципно към изборите миналата година като предложи на избирателите честна, социалноориентирана и антимонополна предизборна програма.

Влезохме в коалиция защото така решиха българските избиратели. Не смятам, че това беше грешка. Обещахме нормализация и връщане на държавата на хората. Това заложихме и в управленската програма на правителството. И българите трябва да знаят, че направихме всичко в името на добрата промяна за страната. Мисля си, че автентични бяха и намеренията на партньорите ни. Поне изначално.

 

В рамките на мандата започнахме целенасочена работа по изпълнението на тази програма:

Овладяхме безконтролните печалби на ЕРП-тата;

Въведохме 20%-тната такса за ВЕИ-тата;

Прекратихме посегателството върху студения резерв в енергетиката;

Замразихме цената на тока в рамките на една година;

Приехме поправки в Закона за потребителския кредит;

Променихме законодателството за търговските вериги;

Прокарването на тези принципни политики консолидира мощен фронт срещу нас и правителството. Засегнати бяха огромни корпоративни, финансови, политически и геопостатегически интереси.

Част от тези интереси направиха опит да пробият и коалицията отвътре.

 

Не направихме обаче достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори. Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта.  Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората.

 

Факт е, че задкулисието направи опит да премине в наследство. С кадрови назначения, с невъзможността да кажем цялата истина за наследството на ГЕРБ и за състоянието на държавността. Да извадим доклада за ЕРП-тата и как е източвана държавата години наред , например.

 

Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз.

Трябва да признаем – водихме неравностойна битка. Без достатъчна подкрепа от обществото, а накрая предадени и отвътре. Политиките на дълбоките и радикални реформи, разбиването на задкулисието могат да бъдат отстоявани сам, ако имат един единствен капитал зад гърба си: доверието на мнозинството от българите.

Поуката от всичко това е, че БСП трябва да участва във властта само когато има ясен мандат от избирателите.

 

Коалиционната формула за участие в управлението следва да бъде сериозно преосмислена и одобрена от партията, както и скрепена с ясни гаранции за изпълнението на програмата на БСП.

Оттук–нататък трябва да е ясно за всички – БСП ще влезе във властта и управлението само ако получи достатъчно категорична и ясна подкрепа за политиките си.

БСП трябва да покаже вътрешното си пречистване и единение, за да стане инструмент на промяната в ръцете на всички българи.

 

Добре е да се знае и да се осъзнае – управлението бе прекратено, защото поставихме условия на нашите партньори. Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Необходимо беше да свършим работата, с която се натоварихме. Натрупаните през месеците деформации и напрежения трябваше да бъдат коригирани и изчистени. Обявяването на времеви хоризонт на кабинета  сложи край на правителството.

Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. Герб и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва. Преди малко ви информирах за напрежението в банковия сектор. То възникна неочаквано. Но беше съзнателно използвано за да предизвика, изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП. Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че се срива и се нуждаем от „банкова ваканция“, а тайничко потриваха ръце с надеждата това да увеличи изборния им резултат наесен. Нещо повече – планът беше България да бъде поставена по външен протекторат и МВФ да определя всички наши основни политики – в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансиите. Всичко!

 

Бяхме на една крачка от реализация на този сценарий. В такава игра БСП не може да участва! Като лидер на партията не можех да позволя всички политически сили да се обединят в коалицията на безотговорността, късогледството и националното предателство.

Сега от БСП зависи проекцията на следващото българско правителство. Ако излезем оттук обединени, изкоренили враждите помежду си и давайки шанс на едно ново лице да поведе партията към победа на изборите, България ще може да избира. Иначе всички ние дружно ще дадем път на хаоса, реваншизма и разчистването на лични сметки чрез медиите, на улицата или чрез съдебната система.

 

Добре осъзнавам, че свикването на конгрес, който да разгледа нашите политики, ангажименти и да избере нов лидер, носи своите рискове. Мнозинството от вас ми имат доверие, защото знаят, че за мен БСП е кауза. Благодаря ви за това. Заедно ще продължим напред. Искам да кажа, че не бягам и няма да избягам от моята отговорност. Като председател на Коалиция за България ще продължа да работя за единството, развитието и укрепването на левицата. Смятам, че позицията ми на Президент на партията на европейските социалисти ми дава достатъчно авторитет и основания за това.