Позиция на инж.Николай Иванов член на НС на БСП и кмет на община Враца

Юли 03, 2014 ВРАЦА Новини БСП 0 1126

                 Уважаеми другарки и другари,                Ясно е, че предстои да вземем отговорни решения, в трудно  време

 

               Уважаеми другарки и другари,

 

             Ясно е, че предстои да вземем отговорни решения, в трудно  време. Решения, които са от значение на първо място за страната ни и естествено за силата и бъдещето на партията. Един от важните въпроси в момента е имаме ли основа, върху която да стъпим, за да заявим ясно нашето самочувствие, че сме силни? Имаме, разбира се!

Първо, нашето участие в управлението като партия мандатоносител и в осигуряването на управленско мнозинство. Предложихме в сегашния кабинет качествени личности и с дейността си като министри досега те оправдават  избора.  В лицето на сегашния министър-председател ние предложихме на страната управленец, човек неподвластен на негативните стихии на партийните ежби и дребни политически интереси. И това беше наше ясно послание към всички политически сили, към гражданите и обществото. 

          По инициатива на БСП и на парламентарната й група, правителството предприе смели действия със социална насоченост.             Особено силен е отзвукът в общините на разширяването на дейностите по публичните инвестиционни програми, един пренебрегван инвестиционен инструмент за развитие на регионите и общините, както и възстановената работа на Съвета по децентрализация и глътката въздух,която ще получим с преотстъпване на част от данък общ доход. И не само това. С настоящето правителство, местната власт имаше голям шанс да извърши прелом, да усетим реално децентрализацията на властта, вливането на инвестиции, по-силно местно самоуправление.               

           Не приемам пораженческите настроения и твърдо отстоявам позицията, че БСП не се е провалила в този наистина особен мандат на парламента и правителството. Напротив, БСП в предстоящите избори трябва да стъпи на тази здравина, със самочувствие на политическа сила,  която за едногодишен период в управлението постигна много. Затова и очакванията ни в евроизборите бяха по-високи. Да, загубихме. Логично е да търсим причините в себе си – в предизборните щабове, в ръководството, в структурите, в самите социалисти – доколко всеки от тях е бил наясно със своите ангажименти в изборния процес.   

              Но не приемам охулването и недоверието, омаловажаването на постигнатото от партията и от отделни нейни дейци.  Мисля, че всеки от нас има своя пътека в партийната дейност, широко поле за изява като партиен член, независимо каква позиция заема. Има доверието на ръководството на партията, на нейния лидер. А това не е малко.

          Нужна е, според мен, по-добра координация, по-добра обвързаност и взаимодействие. За да имаме по-добър ефект от постигнатото. И това е лесно да се направи.

          Що се отнася до очакваните кадрови промени, те не са новост за БСП, напротив - една традиция, наложена в десетилетията, и която винаги е осигурявала на партията приемственост, обновление и промяна. Така е и сега.

           Кадровите промени обаче трябва да носят респект, да ни направят по-силни, по-уверени.  Да носят позитивния заряд и хъс за работа, а не да бъдат отражение на едни или други домогвания и сметки. Не да бъдат някакъв фетиш, дори придружени с абсурдното примиренчество, че отсега сме обречени на изборите. Ясно е, че подобни промени наистина ще ни сринат.

             Нека не бъдем заложници на дребнавото и да не допуснем с лекота да попаднем в мрежите на интригите. Нека това така напоително налагано в публичното ни говорене като актуален обществен процес „задкулисие” не вземе да се роди сред нас, под благовидната форма на загриженост за състоянието на партията.   

          Отново ще повторя – ние не бива да правим промени от позицията на пораженци. БСП е достатъчно силна, за да покаже и в своето обновление респект и самочувствие!