Георги Пирински: Основен фактор да си отиде това правителство е нарушеното партньорство между двете партии

Юни 16, 2014 Новини БСП 0 1095

Основен фактор да си отиде това правителство е нарушеното партньорство между двете партии, които го подкрепят

Основен фактор да си отиде това правителство е нарушеното партньорство между двете партии, които го подкрепят. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински. По думите му без да разполага с достатъчно стабилна и убедена подкрепа от двете страни, то не може да разчита на достатъчно политическа сила, за да продължи  да управлява както трябва. Според него основен въпрос е как ще се развие политическата обстановка до изборите, така че те да доведат до една по-сериозна промяна на политиката и на развитието на страната. Той подчерта, че най-важното е да се знае какво и кой избираме. "Трябва да поставим ясно избора, а той е между две политики. Борисов ясно заяви, че има намерение да продължи политиката на ГЕРБ от три години и половина на управлението им - резки ограничения във всички области", обясни Пирински. На въпрос дали БСП е готова за предсрочни избори, той отговори, че важното е, че страната се нуждае от такива и за това НС на БСП е гласувала мандат на председателя на партията Сергей Станишев да участва в консултациите за провеждане на избори без отлагане.

Според него независимо кога са изборите, времето, с което ще разполага партията, трябва да бъде използвано за две важни цели - по-активно да се стигне до всеки гражданин с възможно най-много преки разговори,в които да се обясни какво се случва в страната и какво предлага БСП за различно развитие и да се видят слабостите на партията по ясен и откровен начин. "Трябва да се погледнем през очите на обществото, да видим къде са основателните претенции към това, което правим и къде е една нагнетена антипозиция спрямо левицата и БСП", каза още Пирински. По думите му разговорите с гражданите трябва да се проведат така, че те да усетят промяната, а именно да се покаже, че БСП е освободена от самодоволство и самозатваряне. 

"БСП е последователна в действията си. През последната една година правителството на Пламен Орешарски даде много ясни нови стъпки, преди всичко в бюджета. От политиката на ГЕРБ, която нагнетяваше кризата и беше проциклична, в дебатите по вота министърът на финансите доказа с числа, че е направена първата стъпка бюджетът да бъде антицикличен", обясни зам.-председателят на БСП. Той подчерта, че показател за това са и спадащите лихви по заемите, емитирани от това правителство. Пирински обясни, че правителството не е направило всичко и задачата, която стои пред БСП е да назове какво счита, че трябва да стане с една нова политическа подкрепа за платформата, която предлага. 

На въпрос, кога е най-добре да има предсрочни избори, той отговори, че според него те трябва да са в края на септември.