Георги Пирински: Ясно е, че правителството е с ограничен хоризонт

Юни 14, 2014 Новини БСП 0 974

Ясно е, че правителството е с ограничен хоризонт на действие и това ще се реши при президента

Ясно е, че правителството е с ограничен хоризонт на действие и това ще се реши при президента. Поставяте въпроса кога и се разсъждава как да се проведат изборите, но трябва да се помисли какво ще се избира и кого ще избираме. Това заяви Георги Пирински, евродепутат от КБ, в ефира на Дарик радио. Според него няколко неща са ясни – ще има избори на есен, още известно време това правителство ще работи и предстои период на предизборни дискусии и дебати. „Решаващото е тези избори за какво са. Дали ще се избира между ПР-а, виртуалните внушения и послания или между реалната разлика между политиките, които стоят зад различните партии“, коментира той. Пирински припомни, че по време на дебатите за вота за недоверие за фискалната политика Корнелия Нинова е обяснила разликата между БСП и ГЕРБ. „Те гледат колко по-малко да са пенсионерите, удължавайки възрастта. Нашата политика е да може да се пенсионира всеки, който е заслужил и да има период  в живота си, в който да изживее това, което е заслужил и изработил“, категоричен е той.

Трябва да се ограничи контролираният и купен вот

Пирински обясни, че на Националния съвет на БСП се е обсъждало, че трябва да се ограничи контролираният и купен вот, при това не за друго, а защото изборите се превръщат в черен пазар. „Може би в тази ситуация е оправдано да се възприеме задължително гласуване, но да се обясни на хората какъв ефект се търси и защо се налага това, в един човешки разговор с избирателите“, допълни той.

На въпрос дали трябва да се въведе образователен ценз при гласуването, евродепутатът отговори, че това не е необходимо, защото всеки български гражданин има участие в това общество по един или друг начин, но той трябва да бъде поставен в условия да направи своя избор как да се развива неговата страна.

Ние трябва да развием позиция за проекта „Южен поток“ в съответствие с европейските правила

По темата за „Южен поток“, той коментира, че въпросът е български, регионален на Централна и Източна Европа, общоевропейски и глобален. „Той е особено значение за нас, важен е за икономиката ни“, каза той. Пирински обясни, че италианският премиер е поискал всички страни от веригата да се обърнат с колективно писмо към ЕК в защита на проекта. „Но Гюнтер Йотингер онзи ден в Люксенбург на заседанието на министрите на енергетиката, му се скара. Каза: ти недей да разделят ЕС и колективно трябва да стоим против Русия, защото тя знае правилата, но не ги прилага“, обясни той. Според него ние трябва да се постараем така да развием позицията, че тя да бъде за реализирането на проекта в съответствие с европейските правила, но да се намери и онази договорка, която е изгодна за Русия.

По темата кой ресор да поиска България в ЕК, евродепутатът от КБ заяви, че имаме  да преодоляваме ниска степен на доходи и има значително дистанциране от средните европейски равнища. „Има няколко поста, които имат пряко отношение към това. Например земеделие и селски райони. Това е ресор, който България има всички основания да се стреми да получи“, каза той и допълни, че регионална политика също е добър вариант.

Поставянето на въпроса дали един или друг да е председател сега ще наруши единството

На въпрос кой вижда след Станишев, той отговори, че това не е на дневен ред в момента. „Поставянето на въпроса дали един или друг да е председател сега ще наруши единството“, категоричен е той. Пирински обясни, че е предложил на следващо заседание на НС да бъде избран друг председател на предизборния щаб. „Този щаб не е достатъчно ефективно работещ. 3 пъти се беше събрал“, обясни той и поясни, че сега председател е бил Станишев, но той непрекъснато е пътувал в страната. „Към края на тези 7 часа можеше да се тълкува, че се снема доверие от него, затова предложих да се гласува, че той ще внесе свои предложения за състав и предложения в ИБ, без непременно да се предлага не той да е председател на щаба“, поясни той.

План „Пирински“ е събуждане на общественото съзнание, че предстои много важен избор

Според него БСП е отворена за разумен диалог в национален интерес, но е и за безпринципен компромис, употребена във властта. „План „Пирински“ е събуждане на общественото съзнание, че предстои много важен избор, когато и да дойде той. Той е между две различаващи се политики и вътрешни и национални. Този избор трябва да бъде подготвен по възможно най-отговорния начин и законодателно, и организационно  и най-важното план на плановете трябва да бъде – изборът да бъде автентичен“, заключи Георги Пирински.