Борислав Цветков: Искаме пряк избор от гражданите на районните съвети

Юни 08, 2014 Новини БСП 0 824

От утре официално се обръщаме към всички парламентарни и извън парламентарни партии и коалиции за обсъждане на предложенията ни за  създаване и пряк избор от гражданите на районни съвети в градовете с районно деление, определяне на съответните правомощия на районните съвети и на районните кметове, съобразени с прекия им избор от гражданите

От утре официално се обръщаме към всички парламентарни и извън парламентарни партии и коалиции за обсъждане на предложенията ни за  създаване и пряк избор от гражданите на районни съвети в градовете с районно деление, определяне на съответните правомощия на районните съвети и на районните кметове, съобразени с прекия им избор от гражданите. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и общински съветник Борис Цветков пред журналисти. Той бе категоричен, че след проведените избори за ЕП е време да се вгледаме в нашите си проблеми. „В ЕС е изявен стремежа управленските органи да са максимално близо до хората. От тази гледна точка продължава да е актуално искането на БСП в градовете с районно делене да има избираеми районни съвети и кметове. Не е нито справедливо, нито логично подобно право на избор да има гражданите в община Трекляно или Ветово, а гражданите на стохилядни райони, като Люлин и Младост в София да нямат. Многобройните случаи на безстопанственост в Столична община показват, че контролът на гражданите върху управлението трябва да се засили и изборите на районни съвети и кметове е един от пътищата за това.

Общинският съветник от БСП Николай Белалов пък припомни, че с Цветков повече от 8 години се опитват да накарат Столична община да събира сумите от обезщетения по застраховки „Гражданска отговорност” на лица, виновно нанесли щети на общинска собственост при ПТП. Белалов предложи журналистите да разследват причините за тази дългогодишна безстопанственост. Той посочи няколко възможни варианта за случващото се, а именно некомпетентност на екипа на г-жа Фандъкова, корупция сред чиновниците свързана с възможността подобни искове да покажат неимоверно оскъпяване на транспортната инфраструктура и ремонтите по нея, корупционни връзки със застрахователни компании. Съветникът предложи суми от тези обезщетения да бъдат насочени към Съвета за безопасно движение на децата в София.