Сергей Станишев: За силно, демократично и легитимно управление е нужно задължително гласуване

Юни 06, 2014 Новини БСП 0 692

Европейските избори за пореден път очертаха слабите страни на българската демокрация и най-вече ниското ниво на доверие и ниската представителност на властта и органите, които се избират

Европейските избори за пореден път очертаха слабите страни на българската демокрация и най-вече ниското ниво на доверие и ниската представителност на властта и органите, които се избират. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на БСП и ПГ на КБ и президент на ПЕС Сергей Станишев. По думите му новият Изборен кодекс е освободил България от "Костинброд", от фалшиви бюлетини, подмяна на резултатите и от най-уродливите форми на правенето на избори по "герберски". Той подчерта, че самият резултат на БСП, показва, че властта не е използвана в полза на партията мандатоносител. Станишев коментира, че има много сигнали с информация за масиран дял на контролирания, купен и корпоративен вот и тази болест не е излекувана и тя изисква радикално лечение. "През февруари 2013 г. стотици хиляди българи излезнаха на протест. Този протест не беше само за цените на тока, но и с искането за рестарт на политическата система. Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. Никой от вън или от страни няма да ни спаси или да реши проблемите на България", каза още той. Според него, за да може да се правят фундаментални промени в управлението, в икономическата и социалната политика, в работата на институциите е необходима легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората действително тежи. Той обясни, че анализът, който е направил води до извода, че рестартът на държавата за силно, демократично и легитимно управление изискват на този етап промени и законодателни, ако е необходимо и конституционни, които да въведат задължително гласуване. "БСП винаги е отстоявала, че изборите са право на хората. Ние се обявихме и против фалшивото задължително гласуване, което беше предложено от ГЕРБ, защото то всъщност предлагаше купуване на участието на българите в изборите чрез купуване от държавата, което не е морално и не е легитимно Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце ", категоричен бе той .

Станишев заяви, че смята да потърси подкрепа за това и от НС на БСП, да се потърси политическа подкрепа  и от парламентарните и извънпарламентарните сили.

 

БСП никога не се е плашела от избори

"БСП никога не се е плашела от избори, в това число и от предсрочни и ще проведем консултации и с нашите партньори в подкрепата за правителството и с другите политически сили  за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година, каквито варианти се чуват е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети", каза председателят на БСП.  По думите му отговорното отношение към държавата изисква да се решат спешни и важни задачи и да се носи отговорност за решаване на проблемите на хората и от тази гледна точка тезата на лидера на ГЕРБ за незабавни избори е неуместна. 

Той подчерта обаче, че изборите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчно обществена легитимност и подкрепа за по-цялостна политика, която е необходима за страната. "Трябва да се направи необходимото и в разговорите и с политическите партии и с президентската институция трябва да се зададат възможности следващата година да се посрещне с бюджет, който е приет от нов функциониращ парламент, който да може да приеме приоритетите на ново правителство. Но нито един от сценариите, не е еднозначен. Трябва да се направят политически разговори и на базата на тях да се даде стабилност на държавата и перспектива за гражданите на страната", заяви Станишев