Сергей Станишев: Новата политическа реалност я създадоха не приказките, а резултатите от вота

Юни 06, 2014 Новини БСП 0 966

Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред след европейските изборите, е как да се осигури стабилност и развитие на държавата и перспектива за хората

Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред след европейските изборите, е как да се осигури стабилност и развитие на държавата и перспектива за хората. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на пресконференция в НС. Той допълни, че още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера обществото е било залято от много интерпретации, политически сценарии и политически планове, водени в най-висока степен от политически сметки, а не от загриженост за държавата. „Трябва да сме наясно, че нова политическа реалност в крайна сметка създадоха не приказките, а резултатите от вота на българските граждани за ЕП, за които никой не бива да си затваря очите“, каза той.

Тържеството на ГЕРБ е прекалено прибързано

Станишев е на мнение, че тържеството на ГЕРБ е прекалено прибързано. „Те получиха 670 хил. гласа.   Факт е и че БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП като партия“, поясни той. Лидерът на БСП не е изненадан от искането на ГЕРБ за незабавни избори. „Тази теза се развива от първия ден на този парламент и всички виждаме в продължение на една година как ГЕРБ се държи като деструктивна опозиция, която разклаща държавата. Вчера обаче с изненада прочетох позициите на лидера на ДПС. За да няма недоразумения, трябва да се знае, че имахме разговори с г-н Местан, в които обсъдихме предварително резултатите и анализите на изборите и техните последици, както за страната така и за правителството“, каза той.

По неговите думи преди една година БСП е поело тежък кръст за съставяне на правителство от позиция на втора политическа сила. „Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство, начело с Пламен Орешарски, което беше заявено 3 месеца преди парламентарните избори през май 2013 г. То беше направено в името на нормализацията на държавата, възстановяване на демокрацията, справедливостта, икономическото развитие и естествено социалното размразяване, защото всички добре знаем колко тежко живеят българите“, припомни Станишев.

Значителна част от нашите приоритети намериха отражение и в бюджета за тази година

По негово мнение за тази година правителството не само е устояло на безпрецедентен натиск, което само по себе си е много важен резултат, но то е постигнало и не малко резултати, които заслужават висока оценка - по отношение на възстановяване на нормалния демократичен процес, освобождаване от страха, разплащането с бизнеса и връщането на ДДС, фискалната стабилност,  социалните мерки, които бяха предприети, за да се помогне на хората, които в най-голяма степен са в беда и имат нужда. „Значителна част от нашите приоритети намериха отражение и в бюджета за тази година, въпреки че не успяхме да се наложим, един от приоритетите ни - преминаване към прогресивно подоходно облагане“, обясни лидерът на БСП.

БСП носи цялата отговорност за властта, но не е водещ субект на властта

„В разговора с лидера на ДПС го информирах и за предстоящия пленум на моята партия и предложих двете партии на базата на своите анализи и позиции да проведат официални консултации в политически формат. Сред причините за разочароващия резултат от евроизборите е и създаденото в обществото и сред нашите избиратели усещане, че БСП носи цялата отговорност за властта, като не еднократно беше казвано и публично, което е общественото възприятие, но не е водещ субект на властта“, уточни той.

„Вчерашната пресконференция на ДПС е също пример, който подпомага именно това внушение и възприятие в обществото. Споделих, че то не е полезно нито за ДПС, а също така е вредно за правителството и за БСП. Наред с извеждането на отчетливи политически и управленски приоритети за следващия период и задачи, които са неотложни и трябва да бъдат свършени за страната, трябва ако желаем правителството да бъде полезно, да дава перспектива е необходими много по-ясно да бъде очертана ролята на БСП в неговата политика и решения.“, допълни лидерът на БСП. Според него формулата програмно правителство в голяма степен се е изчерпала. Той е на мнение, че министрите в този кабинет са личности с доказани експертни качества, начело с министър-председателя, но са по дефиниция политически фигури и именно това начало в действията и комуникацията с обществото е недостатъчно развито.

Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета

Станишев коментира, че вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговите действия, независимо от конкретни варианти и времеви срокове, които са били предложени от различни политически сили. „Не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира силно и министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки и необходими реформи в ключови сектори“, заключи Сергей Станишев.