Пресконференция на КБ

Юни 06, 2014 Новини БСП 0 952

Сергей Станишев: Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред след европейските изборите е как да се осигури стабилност и развитие на държавата и перспектива за хората

Сергей Станишев: Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред след европейските изборите е как да се осигури стабилност и развитие на държавата и перспектива за хората. Както знаете във вторник НС на БСП ще направи своя цялостен анализ и за резултата от изборите, и за работата на правителството,  и за политическата ситуация, и естествено ще вземе своите решения за нашите действия, както в БСП на основа на резултата от изборите, така и в политическото и публичното пространство. Естествено, че като партия мандатоносител ние държим той да бъде всеобхватен и задълбочен, за да се вземат решенията, които ще бъдат най-полезни за българското общество.

Още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера обществото обаче беше залято от много интерпретации, политически сценарии и политически планове, всички те водени в най-висока степен от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Трябва да сме наясно, че нова политическа реалност в крайна сметка създадоха не приказките, а резултатите от вота на българските граждани за ЕП, за които никой не бива да си затваря очите.

Прекалено прибързано според мен е тържеството на ГЕРБ. Те получиха 670 хил. гласа.   Факт е и че БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП като партия. За мен не е изненада разбира се искането на ГЕРБ за незабавни избори. В това няма нищо ново. Тази теза се развива от първия ден на този парламент и всички виждаме в продължение на една година как ГЕРБ се държи като деструктивна опозиция, която разклаща държавата. Вчера обаче с изненада прочетох позициите на лидера на ДПС. За да няма недоразумения, трябва да се знае, че имахме разговори с г-н Местан, в които обсъдихме предварително резултатите и анализите на изборите и техните последици, както за страната така и за правителството.

Преди една година БСП пое тежък кръст за съставяне на правителство от позиция на втора политическа сила. Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство, начело с Пламен Орешарски, което беше заявено 3 месеца преди парламентарните избори през май 2013 г. То беше направено в името на нормализацията на държавата, възстановяване на демокрацията, справедливостта, икономическото развитие и естествено социалното размразяване, защото всички добре знаем колко тежко живеят българите.

За тази година правителството не само устоя на безпрецедентен натиск, което само по себе си е много важен резултат, но то постигна и не малко резултати, които заслужават висока оценка - по отношение на възстановяване на нормалния демократически процес, освобождаване от страха, по отношение на разплащането с бизнеса и връщането на ДДС, фискалната стабилност, разбира се и социалните мерки, които бяха предприети, за да се помогне на хората, които в най-голама степен са в беда и имат нужда.

За всичко това настояваше БСП и Коалиция за България. За всички тези мерки и действия то имаше твърдата подкрепата на БСП и ПГ на КБ в името на каузата, зад която застанахме.

Значителна част от нашите приоритети намериха отражение и в бюджета за тази година, въпреки че не успяхме да се наложим, един от приоритетите ни - преминаване към прогресивно подоходно облагане.

В разговора с лидера на ДПС го информирах и за предстоящия пленум на моята партия и предложих двете партии на базата на своите анализи и позиции да проведат официални консултации в политически формат. Сред причините, те са не една и две, за разочароващия резултат от евроизборите, които посочих, е и създаденото в обществото и сред нашите избиратели усещане, че БСП носи цялата отговорност за властта, като не еднократно беше казвано и публично, което е общественото възприятие, но не е водещ субект на властта.

Вчерашната пресконференция на ДПС е също пример, който подпомага именно това внушение и възприятие в обществото. Споделих, че то не е полезно нито за ДПС, а също така е вредно за правителството и за БСП. За това споделих, че наред с извеждането на отчетливи политически и управленски приоритети за следващия период, задачи, които са неотложни и трябва да бъдат свършени за страната, ако желаем правителството да бъде полезно, да дава перспектива е необходими много по-ясно да бъде очертана ролята на БСП в неговата политика и решения. Формулата програмно правителство в голяма степен се изчерпа. Да, министрите в този кабинет са личности с доказани експертни качества, начело с министър-председателя, но министрите са по дефиниция политически фигури и именно това начало в действията и комуникацията с обществото е недостатъчно развито.

Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява перспективата и работата на кабинета в неговите действия, независимо от конкретни варианти и времеви срокове, които бяха предложени от различни политически сили. Не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата. Самото им формулиране и поставяне демотивира силно и министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки и необходими реформи в ключови сектори.

Днес всички са се вторачили само в един въпрос - каква би била дата за предсрочни избори,  като за пореден път те се представят за универсално решение на всички болести и проблеми на нашето общество и на държавата. Ако приемем резултатите от евровота за представителни и валидни за нагласите в българското общество, то след тяхното провеждане ни очаква достатъчно фрагментиран парламент, във всички случаи трудно коалиционно управление с оспорена от самото начало легитимност, заради самата среда, която се създаде през последните години, в това число през последните 12 месеца.

Европейските избори за пореден път очертаха слабите страни на българската демокрация и най-вече ниското ниво на доверие и ниската представителност на властта и органите, които се избират. Новият Изборен кодекс освободи България от "Костинброд", от фалшиви бюлетини, подмяна на резултатите и от най-уродливите форми на правенето на избори по "герберски". Самият резултат на БСП, ако щете, показва, че властта не е използвана в полза на партията мандатоносител. Цялото общество видя и имаме и доста подробна информация от нашите структури по места, народни представители, която говори за масиран дял на контролирания, купен и корпоративен вот. Тази болест не е излекувана и възпроизвеждането на този затворен кръг от недоверие, превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква радикално лечение. През февруари 2013 г. стотици хиляди българи излезнаха на протест. Този протест не беше само за цените на тока, но и с искането за рестарт на политическата система. Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. Никой от вън или от страни няма да ни спаси или да реши проблемите на България. За да може да се правят фундаментални промени в управлението, в икономическата и социалната политика, в работата на институциите е необходима легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората действително тежи. Анализът, който си направих води до извода, че рестартът на държавата за силно, демократично и легитимно управление изискват на този етап  промени и законодателни, ако е необходимо и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани.

Вие знаете, че БСП винаги е отстоявало, че изборите са право на хората. Ние се обявихме и против фалшивото задължително гласуване, което беше предложено от ГЕРБ, защото то всъщност предлагаше купуване на участието на българите в изборите чрез купуване от държавата, което не е морално и не е легитимно.

Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце.  

Смятам да потърся подкрепа за това и от НС на БСП, да потърсим политическа подкрепа  и от парламентарните и извънпарламентарните сили. Аз не знам коя партия би спечелила или би загубила от такава сериозна промяна, но съм убеден, че сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората. Знаете, че БСП никога не се е плашела от избори, в това число и от предсрочни и ще проведем консултации и с нашите партньори в подкрепата за правителството и с другите политически сили  за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година, каквито варианти се чуват е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети.

Отговорното отношение към държавата изисква да се решат спешни и важни задачи сега и днес и да се носи отговорност за решаване на проблемите на хората. От тази гледна точка тезата на лидера на ГЕРБ - избори сега, днес и незабавно, не смятам, че е уместна.

Смятам обаче, че изборите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчно обществена легитимност и подкрепа за по-цялостна политика, която е необходима за страната. Също така смятам, че трябва да се направи необходимото и в разговорите и с политическите партии и с президентската институция трябва да се зададат възможности следващата година да се посрещне с бюджет, който е приет от нов функциониращ парламент, който да може да приеме приоритетите на ново правителство. Но нито един от сценариите, не е еднозначен. Трябва да се направят политически разговори и на базата на тях да се даде стабилност на държавата, както казах и перспектива за гражданите на страната.  

Въпрос: Смятате ли, че избори през есента биха били добре за държавата в края на ноември, началото на декември, както предлагат от БСП?

Станишев: В продължения на месеци ние виждахме доста добре организирани протести, които казваха: избори сега и на минутата. Никой не задаваше въпроса какво се случва с държавата. Ние сме отговорна политическа партия и носим отговорност за правителството и за държавата, но трябва да има бюджет, който е приет достатъчно легитимно и който не възпроизвежда политика, която няма да има подкрепа.

Въпрос: Може ли да обясните как анализирате поведението на вашия партньор ДПС и доколко ви изненада тяхната позиция, и доколко тя е част от някаква сделка с някаква цена? Дали те наистина се опитаха да ви възпрепятстват да станете министър-председател. Дали пък не искат отсрочка до есента, за да станете поне еврокомисар? Доколко колегите ви до вас бяха запознати с доклада ви? Изненадахте ли ги с конституционните промени, които предлагате?

Станишев: Нали знаете, че обществото само със слухове се храни. Аз винаги съм бил привърженик на открита политика. Политиката трябва да се води по прозрачен начин. Това съм отстоявал винаги. Не знам кои политически парти с кои са правели консултации, имат ли такива или нямат. В тази година ние сме показали много ясно коректност към нашия партньор. Започнахме разговори, като те бяха информирани за предстоящо обсъждане на НС на БСП и за цялостен и задълбочен анализ, което е основно условие за продължаване на работата на правителството в един или друг формат, за да се преценят нещата  цялостно и отговорно пред хората. Това, което сме разговаряли, не би трябвало да води до разговор през медиите, като посочих, че пресконференцията е част от тази среда, която създава впечатление, че БСП носи отговорността за мандата, но не управлява. Казах ви, че правителството свърши не малко работа. Но през последните месеци и в условието на предизборна среда, имаше натрупани грешки и проблеми, които аз съм споделял и ако говорим за перспектива, те трябва да бъдат отстранени.  

Дребни сметки на когото и да било не могат да натежат над бъдещето на България. Кой ще бъде еврокомисар и други подобни е вторичен въпрос, защото по-важното е какво се случва в страната, а ситуацията е трудна. Тя е такава, защото основният фактор, задържащ реформите в много ключови сектори, както и икономическото развитие е факторът политическа нестабилност. Това влияе в още по-силна степен на икономическата среда. Вярно е също, че страната ни има лек икономически растеж, надеждата за по-добро развитие, създаване на работни места като тези 40 000 за първите три месеца на годината, не е имало от 2009 г. насам. Това, което се случва сега в политическия живот е пречка.

Въпрос: Позицията ви за бюджета от една страна легитимно приет и отлагането от друга страна означава ли, че избори през пролетта са най-доброто решение?Относно задължителното гласуване, позицията ви беше, че това е дървено желязо. Защо тя се променя сега? Какво ще е бъдещето ви начело на БСП?

Станишев: Избори напролет не са добро решение. Конкретни срокове не бих обсъждал в момента. Мисля, че в рамките на тази сесия на парламента, могат да се свършат доста неща. Правителството трябва да работи по подготовката на бюджета, защото той се прави през лятото. Готови сме да обсъдим с всички политически партии в и извън парламента възможни дати за избори и ролята на служебното правителството. Трябва да се обсъждат и въпроси като номинацията на българския комисар, така че България да постигне силна позиция в ЕК. Смятам, че това е отговорност на всички партии, независимо от политическите процеси у нас, както и на всички институции.  Дата за изборите се определя от президента на републиката, на база на политически процеси в НС и невъзможност да се състави правителство. Конституционните промени, засягащи задължителното гласуване могат при добра воля да се направят достатъчно бързо, ако е наложително да се правят такива. Важно е да се знае волята на политическите субекти за подобно действие.  

Въпрос: Тази промяна със задължителното гласуване не е ли шок за избирателите?

Станишев: Считам, че промяната касаеща това гласуване не е шок за избирателите, защото както знаем има събрани подписи за референдум и инициативи на много политически партии.

Въпрос: Със задължителното гласуване не наказвате ли ДПС? Така дали няма да се намали тяхната електорална тежест? Преди анализите на БСП, когато се правеше Изборния кодекс, бяха, че задължителното гласуване, тоест опитвате ли се по някакъв начин да стимулирате ББЦ по някакъв начин? Ще подадете ли оставка като председател на БСП, защото до момента чухме, че всички други са виновни, само не и вие – НС на БСП, мързеливи депутати, местни структури, министри?

Станишев: Говорите някои неща, които не ги чух в моите думи. Задължителното гласуване това не е универсално решение на всички проблеми. Но като се погледнат резултатите на партиите, спечели избори от 1994 г. насам, ще се забележи, че през въпросната година БСП печели избори с над 2 млн. гласа, през 1997 г. те бяха 2,2 млн. гласа за ОДС, през 2001 г. бяха 1,9 млн. за НДСВ, 1,1 млн. през 2005 г. за БСП и КБ, през 2009 г, съответно 1,6 млн. за ГЕРБ, през 2013 г. ГЕРБ получи 1,1 млн. гласа. На тези евроизбори, за които някои политически субекти казват, че са волята на народа, партията, която ги спечели получи 670 000 гласа. Всъщност след тези резултати имаме една полулегитимна демокрация. Това, което се вижда през годините, с нарастваща сила е превръщане на изборите в пазар. Условия, в които хората все повече се разочароват, трудно дава легитимност за сериозни промени. Не знам, коя партия би спечелила от това.

Въпрос: Знаете ли коя би загубила?

Станишев: Не незнам, коя би загубила.

Въпрос: Как хората ще излязат да гласуват, когато са разочаровани от политиците? Трябват предизборни платформи, които ще ги стимулират?

Станишев: Това може да бъде решено със законодателни или с референдум. За да има легитимност, която и да е власт, трябва да има доверие. По въпроса за оставката мога да заявява, че аз умея да нося моята отговорност пред БСП. Всички въпроси за развитието на БСП ще бъдат обсъдени във вторник, а не пред медиите.

Въпрос: Кога ще бъде датата на изборите?

Станишев: Дата за избори се определя от българския президент на базата на политически процеси в НС и невъзможност да се състави правителство.

Въпрос: Нов тип 4-ти февруари ли предлагате на политически сили? Ще припомня, договореност на основните политически сили по няколко основни въпроса при президента, тоест договореност за промяна в Конституцията и провеждане на задължително гласуване, за няколко неща, които да свърши правителството, или да свърши служебно правителство, включително бюджета, договореност за представител на България в ЕК и договореност за датата на предсрочните избори?

Станишев: Първо е добре да се знае, че едно служебно правителство не може да приеме бюджета. Няма кой да го направи. Очевидно, че държавата има нужда от ясен бюджет и всички въпроси на политическия процес, в т.ч. дати на избори, начин на провеждане на избори, гарантиране на тяхната честност, е на първо място функция на политически партии. Президентската институция също трябва да участва в този процес, ако се стигне до извода, че трябва да има предсрочни избори, което очевидно е ясна тенденция.

Въпрос: Кой ще реши съдбата на правителството след като формулата за програмно правителство е изчерпана, а единствените, които трупат негативи е БСП? ДПС казаха, че са загрижени за финансовата стабилност на държавата. Вие как ще правите бюджет при положение, че те държат икономическите и финансови комисии? Борисов преди секунди е казал, че ви подкрепя за задължителното гласуване.

Станишев: Предстои да се проведат разговори с почти всички политически сили. Казах ви, че първо ще потърся подкрепа от моята партия. Няма универсално решение. Не смятам, че формулата, която беше за задължително гласуване, предложена от ГЕРБ при разглеждането на новия Изборен кодекс, чрез стимулиране на гражданите е морална. Това би означавало държавата да се включи. Не смятам, че в условията, в които българите живеят трябва да има санкция, която да бъде смазваща, а щадяща. Трябва да даде възможност на хората да вземат нещата в свои ръце. Няма кой да им помогне освен самите нас. Що се отнася до бюджета. Правителството е в правото си и задължението си и то го прави. Подготвя проект за бюджета и той би трябвало да бъде обсъден с другите политически партии. Какви са точните перспективи и да има някаква база. Но бюджет, в случай, че се отива на предсрочни избори, не може да бъде приеман от Народно събрание, което няма обществена и политическа легитимност.

Въпрос: Г-н Станишев, включва ли рестартът на българската политика широка коалиция между дясното и лявото и при какви условия. Както в Германия ви бяхме задали въпроса от "Стандарт". Вие тогава казахте не, но какво е мнението ви към момента? Кога за последно разговаряхте с премиера Пламен Орешарски, какви са условните параметри, които ще искате да бъдат изпълнени от правителството и този парламент. Г-жа Илияна Йотова каза пред нас за младежката безработица, реиндустриализация, „Южен поток”. Променени ли са тези изисквания на социалистите към днешна дата?

Станишев: Форматите на управление се определят от българските граждани. Политиците трябва да се съобразяват с тях. В този парламент по същество беше трудно да се мисли за какъвто и да било друг формат и неговия състав, защото ние водихме кампания с ясни ангажименти за промяна на този модел, който функционираше последните 4 години, защото този модел е порочен и да държавата, и за икономиката. Всички сме го преживяли. В момента, както знаете в ЕС резултатът от евроизборите също стартира процес на разговори за бъдещото формиране на ЕК, работата на европейския парламент. Там действително се очертава като вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции, но това, за което ние, Мартин Шулц, като наш кандидат, който беше водещ и кандидат за президент на ЕК, и аз като лидер на ПЕС, тъй като получихме подкрепа от премиерите, президенти от нашето семейство, Мартин и аз да водим разговорите по този въпрос ще настояваме за промяна на политиките за ЕС. Всяка формула  във властта трябва да произтича от политика, която е необходима и полезна за страната. Смятам, че всички политици в България, в момента трябва да мислят с отговорност за държавата и за нейната перспектива. Личните амбиции трябва да бъдат на заден план.

Въпрос: Вярвате ли си все още с ДПС? И как ако не си вярвате това правителство би могло да остане още една седмица, да речем. Виждате колко трудно върви в пленарна зала. Как се почувствахте вчера, след като разбрахме хода на г-н Местан с хронограмата?

Станишев: Аз съм по природа доверчив човек и се отнасям добронамерено и коректно към всеки. Смятам, че през тази година от наша страна имахме абсолютно коректно към ДПС в името на тези приоритети, зад които застанахме. Такъв диалог съм водили с г-н Местан и естествено с министър-председателя. Вчера разговарях с него. Вчера започнахме, въпреки нашето намерение, разговор с министрите от кабинета, за да чуем тяхното мнение и за свършеното, и за важните неща, които трябва да се случат според тях в държавата. Ние държим и ще направим цялостен всеобхватен анализ за състоянието на държавата, работата на кабинета, на политическия процес. На батата на това ще вземем нашите политически решения, отговорност пред страната. По отношение на един или друг въпрос има много неща, които трябва да се свършат. Смятам, че всички проблеми трябва да се решават чрез диалог. Понеже питате и за „Южен поток”. България има последователна позиция по тази тема. Този проект беше стартиран от моето правителство. Той беше продължаван и отстояван в правителството на ГЕРБ. Той се развива сега от правителството на г-н Орешарски. Това, което знам от кабинета, че един от водещите принципи е първо спазването на европейските правила и в постоянен диалог с ЕК, институциите по този въпрос. За мен политизирането на този проект не правилно и не е справедливо към България. Не отговаря на нашия национален интерес, защото той се обвързва, както чувам, с политическата ситуация в Украйна и отношенията между Русия и Украйна. Ние сме страна, която тежко пострада от газовата криза през 2009г. Тя беше много сериозна поука за България. Би трябвало да бъде и за ЕС. Тогава всеки кмет, правителството като цяло, всеки ден мислехме как да осигурим отопление на детски гради, училища, икономиката. За 2 седмици загубихме 200 млн. евро. За това България никога не беше компенсирана. Аз съм министър-председателят, който подписа НАБУКО, участието на България. Къде е НАБУКО? Те ни заобиколиха и никой не ни попита. Поставиха ни пред свършен факт. Този въпрос също така трябва да се решава отговорно. Българското правителство в диалог с ЕК, спазвайки европейските правила. Това знам от министъра на икономиката и енергетиката. Не случайно настояхме ЕК да влезе в диалог с руската страна по отношение на трети енергиен пакет и функционирането на поток да се планира, защото държим на европейското начало, държим и на нашите национални интереси. Това е важен инвестиционен проект в България, които българската държава няма да плаща средства. Това мисля, че е много важно за заетостта и бюджета.