Илияна Йотова: Ще има повече пари по ОП „Конкурентноспособност”, а бюрокрацията е сведена до минимум

Май 21, 2014 Новини БСП 0 1049

В новия програмен период правителството на Пламен Орешарски е предприело необходимите стъпки проектите да се разглеждат за броени дни, а не за месеци, както е било досега

В новия програмен период правителството на Пламен Орешарски е предприело необходимите стъпки проектите да се разглеждат за броени дни, а не за месеци, както е било досега. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за евродепутат от Коалиция за България пред предприемачи в енергоремонтно предприятие в София. От своя страна те й споделиха, че най-голямата трудност досега е била чакането за одобрение при кандидатстване по оперативните програми, а забавянията при разглеждане на проект са от порядъка на шест месеца до две години и дори той да бъде одобрен, технологиите, описани в проекта, междувременно са остарели. „Добрата новина за малките и средни предприятия е, че ще има повече пари по ОП „Конкурентноспособност”, както и че бюрокрацията при управлението на програмата е сведена до минимум”, заяви Илияна Йотова.

Според кандидатът за евродепутат е задължително министерствата да изпращат обратна връзка до тези, чиито проекти за европейско финансиране се отхвърлят. „Така ще се подобри прозрачността, а бизнесът ще знае какви грешки да избягва при следващо кандидатстване”, каза още тя.

По нейно мнение задграничните ни дипломатически представителства трябва да положат още усилия, за да създават условия и контакти за развитие на българските предприятия на чуждите пазари. „Държавата трябва да защитава своите предприемачи в чужбина, когато интересите им са накърнени. Европейските средства ще спомогнат на бизнеса, само когато има успешна национална политика за развитие на икономиката. Усилията на един посланик не стигат, нужно е държавната администрация да застава с цялата си тежест зад българските предприятия, когато им се анулират конкурси в друга страна, които те са спечелили”, обясни тя.

По – късно Илияна Йотова се срещна с жители на кв. Филиповци в столицата. Присъстващите й споделиха, че Европейският съюз отделя огромен бюджет за социалнослаби, включително и роми, но тези пари потъват някъде. „Искаме по-строг контрол от Вас върху общината и тези, които харчат нашите пари”, казаха още те. Според Йотова е много важно децата да ходят на училище и да получават поне минимум образование, за да могат по-лесно да си намират работа. „У нас повече говорим за интегриране на ромите, отколкото реално се върши нещо. Общината е длъжник на жителите на Филиповци, защото не може да се искат само скъпи наеми, без да се подобряват елементарните условия за живот”, каза тя. Тя обеща да оборудва специална зала за тренировки по бокс с разрешението на директора на 103-то училище.