Янкова: Имаме уникален шанс граничният път Смолян – Арда – Паранести – Драма да се реализира успешно

Май 21, 2014 СМОЛЯН Новини БСП 0 990

Народният представител от КБ поздрави новоизбрания кмет на Паранести Александра Марина Сотириаду Зам

Народният представител от КБ поздрави новоизбрания кмет на Паранести Александра Марина Сотириаду

Зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Парламентарната група за приятелство с Гърция Дора Янкова поздрави новоизбрания кмет на гръцкото село Паранести Александра Марина Сотириаду, която спечели кметските избори, проведени в южната ни съседка, като и пожела успех. Янкова подчерта, че кметицата е сред добрите приятели на Смолян и напомни, че по време на предишния й мандат са реализирани много инициативи за сближаване на населението на община Смолян с Паранести. „Една от инициативите бе подписаното споразумение за разкриване на граничния път Смолян – Арда – Паранести – Драма, като изключително важна икономическа ос за развитие на граничния регион. Имаме уникален шанс проектът да се реализира успешно, който този път не бива да пропускаме”, каза Янкова. Тя посочи, че в новия програмен период на ЕС има достатъчно програми за трансгранично сътрудничество, за подпомагане на планинските и гранични региона, които могат да финансират строителството на граничния път.

Председателят на парламентарната група за приятелство с Гърция изрази оптимизъм, че в новия мандат на Сотириаду граничния път ще бъде факт. „Изгубихме цели 4 години, в които българският участък от пътя щеше да е вече готов. Вместо път до браздата, правителството на ГЕРБ предпочете да провали проекта. Сега имаме нов шанс трасето да бъде факт, а селищата от горното поречие на река Арда да станат най-новия вход на България“, убедена е Янкова.

След втория тур на местните избори в Гърция Дора Янкова ще проведе срещи с новоизбраните кметове, с които  български общини имат сключени договори за приятелство и разработване на проекти.