Илияна Йотова: БСП се опитва да помага на животновъдите, но няма подкрепа

Май 20, 2014 Новини БСП 0 1047

БСП се опитва отново да върне критериите за евросубсидии в полза на животновъдите, но срещаме невероятен отпор от страна на останалите партии в Народното събрание

БСП се опитва отново да върне критериите за евросубсидии в полза на животновъдите, но срещаме невероятен отпор от страна на останалите партии в Народното събрание. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на КБ Илияна Йотова пред земеделски производители от Сандански, Кресна и Петрич. Тя припомни, че до 2009 година животновъдите са получавали евросубсидии, когато имат 5 говеда и 10 овце. “Необходимостта да се притежават 10 говеда и 50 овце за получаване на евросубсидии е въведено от правителството на ГЕРБ, с единствената цел да се облагодетелстват едрите животновъди. Дори ЕК предлага да се върнем към предишните критерии, но не срещаме подкрепа за това”, допълни кандидатът за евродепутат. По думите й това, което могат да направят хората с по-малко добитък, е да кандидатстват за помощи de minimis, където таванът е 30 хиляди лева за 3 години.

Илияна Йотова проведе многобройни срещи в региона, придружена от народния представител Емил Костадинов, както с обществеността, така и с браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите. Представителите на бизнеса споделиха, че голям проблем за тях е бавенето на строежа на магистрала “Струма”, както и спирането на проекта за минерални извори в града. Кандидатът за евродепутат коментира, че изграждането на магистралата е приоритет на сегашното правителство и в момента се чака одобрението на ЕК за оперативните програми. Емил Костадинов допълни, че проблемът със забавянето идва от сключената сделка между гръцката фирма, спечелила обществената поръчка за изграждане на магистралата и оферираните средства от страна на предишното правителство на ГЕРБ, които в последствие се оказват крайно недостатъчни. “Причината е, че лота около Кресненското дефиле е изключително тежък и много скъп. Ако разчитаме само на средствата по оперативна програмата “Транспорт” ще трябва да изразходваме всичко само за тази част”, допълни още народният представител. Йотова и Костадинов поеха личен ангажимент да помогнат за рестартирането и да следят развитието на спрения проект за развитието на Сандански като балнеокурорт.

БСП продължава да отстоява позицията си против санкции срещу Русия

В Кресна Илияна Йотова бе посрещната от огромна група младежи, които й пожелаха евродепутатите от Коалиция за България да бъдат поне 6. Темата за ситуацията в Украйна силно вълнуваше гражданите. Според Йотова тази тема нямаше да бъде толкова гореща, ако не бяхме в предизборна обстановка. Тя още веднъж подчерта, че БСП е категорично против санкции срещу Русия и напълно подкрепя изграждането на „Южен поток“, въпреки опитите от страна на ГЕРБ този проект да не се реализира.

АБВ можеха да се държат по мъжки

“И в работата си, и в живота ценя силните мъже. Представителите на АБВ можеха да дойдат и право в очите да ни кажат, че ще има втора листа, а не да научаваме от медиите. С какво точно разшириха те лявото политическо пространство в България?”, попита Илияна Йотова. “Листата е бившата президентска администрация, а регистрацията й е от партии, които сме видели какво могат. Показателно е например, че общинските съветници на Кръстьо Петков винаги са срещу БСП. Ние не участваме в дебати, защото за нас е много по-важно да чуем вашите въпроси, вашите проблеми и притеснения, отколкото да участваме в безкрайни говорилни, където няма истинска дискусия, а само надвикване и хули по другия”, допълни още тя.

Илияна Йотова посети в Петрич завод за метали, където хората се оплакаха, че по времето на Симеон Дянков не са получавали заплати с по 3-4 месеца. “Това е първото правителство, което говори за реиндустриализация на страната и въведе допълнителни помощи за майките, за семействата с дечица с увреждания. Наясно сме, че това все още не е достатъчно. Но сме на прав път и трябва да продължим, за да се превърне това в трайна и дългосрочна политика. Трябват хора с хъс и характер, за да пазят интересите, както на страната, така и на отделните граждани“, заключи Йотова.