Илияна Йотова: Трябва да сменим модела на управление на Европа

Май 19, 2014 Новини БСП 0 1150

Много сериозни предизвикателства стоят пред Европа

Много сериозни предизвикателства стоят пред Европа. Ние ще сменим модела на управление на европейските институции. Социалистите ще спечелят тези избори, защото 10-годишното доминиране на десницата в Европа доведе до ситуация на много тежка криза, която се задълбочи от взетите грешни икономически и финансови решения. Това коментира в Габрово вторият в листата на Коалиция за България за предстоящите евроизбори Илияна Йотова. По думите й социалистите ще продължат финансовата стабилизация на ЕС и ще работят за стриктна бюджетна дисциплина от държавите – членки, като едновременно с това ще се акцентира върху развитието на малкия и среден бизнес, избавяйки Европа от бедността. “Ние искаме по-бързо излизане от кризата и преди всичко да се върнат социалните придобивки на европейските граждани. Политиката на замразяването на доходите и “затягането на коланите”, която беше наложена и тук в България от Симеон Дянков, е политика за никъде”, заяви Йотова.

Пред медиите кандидатът за ЕП обясни, че във всяка една директива и регламент, когато са поставени приоритети за облекчаване на малките и средни фирми има допълнително европейско финансиране за тях, което е въпрос на политика, създаваща работни места и избавяща много европейци и българи от безработицата.

Илияна Йотова беше категорична, че ние трябва да бъдем част от онази Европа, която иска да върне проектът ЕС такъв, какъвто е бил замислен от тези, които са го създали. “Прекалената бюрокрация и затварянето в институциите отдалечи хората, правейки гражданите скептични и подозрителни. Трябва да се промени самото управление на тези институции и наистина да се прави политика за хората”, каза кандидатът.

“С убедителната победа на Коалиция за България на предстоящите евроизбори – това ще бъде нов стимул и импулс за правителството на Орешарски. Първите успешни стъпки на парламента и на този Кабинет са само отделни малки крачки, които не са все още голямата политика, която ние искаме и за която търсим доверието на хората”, допълни още тя.

Заедно с Илияна Йотова в Габрово беше и най-младият кандидат за ЕП от листата на левицата, Момчил Неков. Според него за първи път от 10 години насам Европа има уникалния шанс да стане по-социално справедлива. “Всички български социалисти сме на мнение, че трябва да престанем с тази политика, когато ни поканят в Брюксел веднага да “слагаме наколенките”. Трябва да отстояваме националните си интереси”, сподели той.

На тръгване от Габрово, по повод Деня на българската просвета и култура – 24 май, кандидатите за Европейски парламент получиха изненада от общинската структура на БСП, които им подариха книги на авторите Мирела Костадинова и проф. Николай Данчев.