Илияна Йотова: Бъдещето за развитието на икономиката е развитието на малките и средните предприятия

Май 16, 2014 Новини БСП 0 715

Аз съм твърдо убедена, че бъдещето за развитието на икономиката както за България, така и за ЕС е развитието на малките и средните предприятия

Аз съм твърдо убедена, че бъдещето за развитието на икономиката както за България, така и за ЕС е развитието на малките и средните предприятия. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на КБ Илияна Йотова по време на посещение в област Шумен, където посети Завод за производство на велпапе и опаковки в гр. Каспичан, придружавана от народния представител от Коалиция за България Иван Иванов. Илияна Йотова подчерта, че малките и средните предприятия са по-гъвкави и са показали, че дори в условията на криза оцеляват и се преструктурират и налагат гъвкаво работно време, така че по-малко хора да останат на улицата без работа. „За да се запазят такива предприятия и да се развиват е необходимо да се кандидатства по различни европейски програми. Така производството ще се разшири и ще се стане по-ефективно и по-евтино и ще се отворят нови работни места”, категорична бе тя.

Илияна Йотова подчерта, че програмите на ЕС, по които трябва да се участва ще бъдат „с директно финансиране за такива фирми”. Целта на досегашния член на Европейския парламент е да се направи най-лесен механизма за усвояване за тези средства, което ще улесни фирмите. „Това ще стане ако се наложи единна норма, и то на европейско ниво, за кандидатстване на малките, средните или микрофирмите и институциите, които движат тези документи и те трябва да приключат в рамките само на един месец”, обясни кандидатът за евродепутат от левицата. По думите и е нужно да бъдат освободени лицензионните режими и да се намалят таксите за фирми от този тип. „В България наистина е належащо обслужването на едно гише и въвеждане на електронно правителство, за да може на тези хора да им създадем най-добрите условия да съществуват”, каза тя.

В заключение Йотова подчерта, че естественото място за нови работни места и то за младите сега завършващи хора, са малките и средни предприятия. “Нашата амбиция е да върнем професионалното обучение в училището, за да има млади и подготвени хора, които да работят, да израстват в кариерата си, да бъдат в услуга на българската икономиката и най-вече заради собственото си бъдеще. На това разчитаме и имаме добрите примери в Европа. Време е да го въведем при нас”, каза още тя.