80 млн. лв струва на държавата лошото управление на София

Май 09, 2009 Новини БСП 0 1350

Ако не започнат незабавни и системни действия за намиране на алтернативно депо за следващата година,в столицата  ще настъпи огромна криза   До сега държавата, всички данъкоплатци са платили на различни общини, за да приемат балираните отпадъци на столицата близо 80 млн

Ако не започнат незабавни и системни действия за намиране на алтернативно депо за следващата година,в столицата  ще настъпи огромна криза

 

До сега държавата, всички данъкоплатци са платили на различни общини, за да приемат балираните отпадъци на столицата близо 80 млн. лв. и повече. Държавата е плащала тези пари, за да спаси София. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев. По думите му  ситуацията в Суходол е изключително тежка, защото капацитетът на сметището изтича. Станишев предупреди, че  ако не започнат незабавни и системни действия за намиране на алтернативно депо за следващата година, ще настъпи огромна криза. Премиерът подчерта, че ако проблемът не бъде решен в срок, ще последват санкции от ЕС.

Станишев заяви, че е останал неприятно изненадан от изявлението на кмета на Столична община, който призна, че в балирането е имало източване в големи размери. Очевидно е, че тези, които не искат да се реши проблемът, искат да се върнат към тази практика на балиране, коментира премиерът. По думите му - в момента извозването на боклука се извършва без обществени поръчки. Той обясни, че балите се извозват на пряко договаряне с някои фирми, близки до Столична община.

Според Станишев Националният кризисен щаб си е свършил работата, като е помогнал на Столична община и на софиянци с отпадъците. Оказа се, че тази дейност може да се осъществява на много по-ниска цена, защото фирмите бяха мобилизирани, подчерта премиерът. Той припомни, че щабът е натоварен и с намирането на трайно решение на проблема. София е единствената европейска столица, която няма трайно уреждане на един от основните проблеми на всеки един голям град, каза в заключение премиерът.