БСП и ПЕС имат готовност за подкрепа на кооперациите в Европа

Май 14, 2014 Новини БСП 0 1273

Готовност за подкрепата за кооперациите в Европа бе заявена по време на проведената среща между председателя на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и ръководството на ЦКС

Готовност за подкрепата за кооперациите в Европа бе заявена по време на проведената среща между председателя на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и ръководството на ЦКС. По време на срещата бе изтъкната важността лявото пространство в новия Европейски парламент да се ангажира с конкретни идеи за развитието на кооперациите в Европа, защото неслучайно в платформата на Българската социалистическа партия е отделено важно място на политиката за подкрепа на кооперациите. В период на икономическа криза е изключително важно да се предостави по-благоприятна правна рамка за развитие на 160 000 кооперации, осигуряващи над 5.4 милиона работни места. Това е огромен потенциал за бизнес сътрудничество в Европа, насърчаващ поддържането на постоянен диалог  между кооперациите и Европейските институции  с цел  в политическия дебат да бъдат включени приоритетите залегнали в  „Пътна карта  за развитие  на кооперациите в Европа -2020“.

 

Конкретни предложения

  • Хармонизиране на кооперативното законодателство и създаване благоприятни условия за развитие на кооперативния бизнес модел, базиран на демократично управление и автономност, където човекът, а не капиталът, е в центъра на осъществяваната  дейност. 
  • Засилване видимостта на кооперациите като ключов партньор в европейската икономика, доказала гъвкавост, устойчивост в условията на икономическа криза, в полза за развитието на обществото. Включването на кооперациите в регламентите за програмния период 2014-2020, дава  възможност за достъп до финансиране  от Европейския съюз, какъвто е предоставен на другите бизнес модели.
  • Европейският парламент и  Европейската комисия да засилят  диалога  с кооперативна Европа, която обединява, представлява и защитава  интересите на кооперациите, с цел признание на значимостта им в постигане целите на Стратегията „ЕВРОПА 2020“.
  • Финансиране на образователни програми с цел стимулиране предприемаческите намерения на младите хора.