Илияна Йотова: Образователната реформа трябва да започне час по-скоро

Май 14, 2014 СЛИВЕН Новини БСП 0 737

Мит е, че имаме добро образование

Мит е, че имаме добро образование. Децата ни се справят прекрасно с много неща, например с езици, но им липсва обучението да се справят с проблеми, да мислят творчески, а и учат по стари учебници и програми. Учещите за механици все още използват за макети руски автомобили от преди 25 години. Трябва да се върже средното образование с висшето, а висшето - с икономиката. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на КБ Илияна Йотова на среща с граждани в град Сливен. Според нея се говори много за проблемите с безработицата, но бизнесът също така има проблеми да намери достатъчно квалифицирани кадри. „Затварянето на техникумите допринесе за задълбочаване на проблема. Едно начало за справяне с този въпрос е дуалната система, според която учениците ще могат да учат през половината седмица и да работят през другата половина", обясни тя.

По време на срещата гражданин от Молдова попита Илияна Йотова за отношенията на ЕС с Молдова, в качеството ѝ на зам.-председател на интерпарламентарна делегация, отговаряща за тях. От своя страна кандидатът за евродепутат от левицата обясни, че ЕС има добър диалог с Молдова по пътя и към членството в него, но България трябва да има по-категорична политика за защита правата на българското малцинство там.

На излизане от Сливен, г-жа Йотова получи подарък като благодарност за помощта и за популяризиране в ЕС на едно от най-старите дървета в България, Старият бряст, който спечели Европейско дърво на годината за 2014г. След това бе изпратена с пожелание за успешни избори от жителите на града, както и с изпълнение на ансамбъл за народни песни и танци.