Румен Гечев: България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите

Апр 10, 2014 Новини БСП 0 745

Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ

Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ. България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите и формирането на лихвата на пазарен принцип. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. По думите му управляващите поемат отговорността за промените, които са направени в този закон. Според него те съответстват на европейската практика и в резултат от тях ще бъде засилена конкуренцията. "Съкращаваме броя на таксите, съгласно европейска директива. До сега българските граждани бяха единствените в Европа, закрепостени към една банка, поради наказателната такса. Това е недалновидно и за банките, и за кредитополучателите", обясни Гечев. На въпрос как ще се променят лихвите в следствие от направените промени, той отговори, че това няма как се предвиди и ще зависи само от пазара, който се влияе от десетки фактори. "Това, което мога да твърдя със сигурност и което е показано от международната практика, е, че засилването на конкуренцията води до намаляване на лихвите", допълни зам.-председателят на икономическата комисия.  

Гечев добави, че таксата, която остава, е тази за разглеждане на молбата за отпускане на кредит, защото това е сериозна услуга и изисква прецизен анализ.