Антон Кутев: Очевидна е вината на ГЕРБ за това, което се говори в Брюксел

Апр 05, 2014 Новини БСП 0 887

Знакът на ЕП е абсолютно ясен и той Слава Богу няма юридически последствия

Знакът на ЕП е абсолютно ясен и той Слава Богу няма юридически последствия. Той не принуждава по никакъв начин държавата ни или ЕК към някакви действия, но е факт, че в този случай ЕП се използва за предизборни цели. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев. Той подчерта, че става дума за последния мониторингов доклад, който касае основно 2012 година и е основан на събития от 2012 година. "Очевидна е вината на ГЕРБ за това какво се говори в Брюксел. Вижте само последните месеци – всичко, което се изговори за корупция не е от тези 8 месеца. Знаете, че самият доклад касаеше само половин година от новото правителство и 2 от предишното", поясни Кутев. Той категорично отрече твърденията, че тефтерчето на Филип Златанов се използва от БСП за политически цели. Според него обаче проблемът е именно в това, че то е използвано за политически цели от предишното управление и показва не просто корупция, не просто политическа корупция, а нейната най-груба форма. Той подчерта, че това вече е потвърдено от български съд с 3,5 години ефективна присъда за Филип Златанов.

 

Томислав Дончев няма как да си измие ръцете преди евроизборите

 

По думите му друго нещо, в което е убеден е, че неговото име го няма в тефтерчето, но името на Томислав Дончев е там. "Дончев беше част от правителството, което е позволявало това да се случи и се е срещал с Цветанов всеки ден. Той беше част от мнозинството, поддържащо това статукво и няма как сега, преди евроизборите, да си измие ръцете", категоричен бе депутатът. По думите му това е свързано със случващото се в ЕП, защото същите хора от ЕНП, които са позволи да се случва това, което е вършил Златанов. Хората от ГЕРБ не само са го позволили - те са го назначили, извили са му ръцете, казвали са му "този да се отстрани", "онзи да се спаси", посъветвали са го да мине по бързата процедура и сега му гледат сеира, докато този човек ще влезе в затвора за 3,5г. "След това същите тези хора отидоха в ЕП, за да кажат "а сега им спрете фондовете, защото са корумпирани". В последните години нямо по-голямо доказателство за политическа корупция от тефтерчето на Златанов", коментира Кутев.

 

"Южен поток" е част от българските интереси

 

Относно Южен поток народният представител бе категоричен, че България има полза от него. "Според мен голяма част от Европа също има полза и ние трябва да направим възможното, като държава, да защитим интересите си", заяви депутатът. Той допълни обаче, че не можем да тръгнем срещу ЕС. "Ние сме членове на ЕС и сме признали тези правила и трябва да ги спазваме, но трябва и активно да участваме във вътрешноевропейския диалог, зa да търсим защита на нашите интереси. Южен поток категорично е част от тези интереси", каза още той.

 

Преди избори БСП се готви за политики, ГЕРБ за компроматна война

 

Той подчерта, че каквато и компроматна война да има на тези избори, тя няма да има нищо в сравнение с тази през 2009г., в която  се е говорило за " розови БМВ-та, вертолети, самолети и какво ли още не" и са били арестувани Борислав Гуцанов, бившия министър на отбраната и много други хора. Народният представител припомни, че това е било видимо незаконно, защото Гуцанов е осъдил след това България в Страсбург.  "Тази компроматна война, която ГЕРБ спретна тогава на всички свои политически опоненти, пожелавам никога повече да не с случва в България. БСП не би застанала зад такава война, защото ако има партия, която преди избори първото, което прави е да си направи платформата, да си стъпи на програмата и да измисли политиките, които ще защитава на едни избори, това е именно социалистическата", категоричен бе той. Помолен да коментира разговорът между руски дипломати, изтекъл в медиите и каква е позицията на БСП по тази тема, Кутев отговори: Имаше много неща през годините, за които БСП трябваше да поеме вината и отговорността и ние го направихме. Руската дипломация обаче не е сред тях.