Депутати се пребориха за Военно- въздушното училище

Плевен: Народното събрание днес прие на второ четене поправката в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесена от народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов

Плевен: Народното събрание днес прие на второ четене поправката в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесена от народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов.  Промяната в нормативния документ дава възможност да бъде  възстановено  Военно- въздушното училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

     За връщане статута на учебното заведение настояваше и Инициативен комитет, в който бяха включени освен двамата депутати още областния управител Цветко Цветков, бившият началник на ГЩ на ВВС ген. Димитър Георгиев, ръководството на Военно- въздушната учебна база „Георги Бенковски" и на Авиационния факултет към Националния военен университет, експерти, бивши военни, летци и преподаватели. Подписано от тях писмо с искане за възстановяване на училището, подкрепено с аргументи за нуждата от това,  бе изпратено до президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, до министър-председателя Сергей Станишев, до председателя на Народното събрание Георги Пирински, до парламентарно представените политически сили и Комисията по отбрана. Провеждани бяха и серия от дискусии за необходимостта от по-сериозна подготовка на кадри за военната и гражданска авиация и за опасността от колапс в системата на военно- въздушните сили, ако факултетът не придобие отново статут на самостоятелно учебно заведение.

  Второто четене на останалите поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили продължава и днес в Народното събрание.