Кирил Добрев за случая Златанов: Според Борисов е добре да има осъдени служители, а не е ли добре да има и осъдени политици?

Апр 05, 2014 Новини БСП 0 1399

Ние развенчахме един мит, че когато искаш една работа да не се свърши правиш временна анкетна комисия

Ние развенчахме един мит, че когато искаш една работа да не се свърши правиш временна анкетна комисия. Това каза в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и председател на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Кирил Добрев. „Ние направихме такава комисия, успяхме да направим един много сериозен доклад. Този доклад беше поет от прокуратурата, беше повдигнато обвинение и вече имаме и присъда и то сериозна. Всъщност, с риск да се повторя,ще кажа, че това е присъда за управлението на ГЕРБ. Това е присъда за онзи начин на мислене, който беше наложен в България, начин, който беше опроверган” допълни той.Той изрази надежда всички други подобни временни анкетни комисии, които са били създадени да приключат с такъв резултат, защото това, което е било налагано не бива повече да се повтаря. "Днес съм наистина гневен на Бойко Борисов, защото след присъдата той каза, че е добре да има осъдени държавни служители и тук питам не е ли добре да има осъдени политици, защото всяка една поръчка, която Филип Златанов е изпълнявал, е била поръчана от някой, срещу всяка една такава поръчка има инициали или име на човек”, каза още той.

Добрев допълни, че ако Златанов е извършил престъпление по служба, то срещу всяко едно престъпление има и лице. „Затова силата на закона трябва да се стовари със същата величина и върху политиците, защото трябва и те да носят своята отговорност за тези действия. Както и друг път съм казвал Златанов е перфектният държавен служител, тъй като изпълнява всички заповеди на своите началници безпрекословно и ако И.Ф, Б.Б и Ц.Ц. са само инициали, то в тефтерчето има и конкретни имена. Тези хора правят изявления и пресконференции, повтаряйки, че това правителство трябва да си отиде. Всички трябва да са наясно, че те искат това за да се върнат те на власт и да продължат с такъв род действия и поръчки" категоричен бе народният представител.

Кирил Добрев за Томислав Дончев: Този път няма да стане някой да седи до Борисов, да се усмихва и да го изберат

Искам да попитам Томислав Дончев, който обяснява, че „всеки може да си драска” има ли отношение със записаното в тефтерчето, че той е осигурил чадър на г-жа Жулиета Хубенова и г-жа Светлана Дончева и дали г-жа Дончева е правила проекти по програма Конкурентно способност”, попита Кирил Добрев. „Ако е работила, защо Томислав Дончев се е обаждал за нея да я освободят от работа, да я презентира или да я защити”, допълни своя въпрос Добрев. Той каза още, че това трябва да бъде обяснено на гражданите, защото по неговите думи този път няма да стане някой да седи и да се усмихва до Бойко Борисов и да го изберат между другото за каквото и да е. „Защото трябва да обясниш на обществото, защо искаш да премахнеш някой и да се върнеш на власт ти. Трябва да излезеш и да обясниш тези неща на обществото, за да разбереш имаш ли достойнството да бъдеш евродепутат имаш ли достойнството да бъдеш в една или друга листа”, заключи Кирил Добрев.