Деница Караджова: Няма опасност за спиране на средствата от ЕС

Апр 04, 2014 Новини БСП 0 1353

Вчера беше гласуван един традиционен доклад на ЕП, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на ЕК в случая за финансовата 2012г

Вчера беше гласуван един традиционен доклад на ЕП, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на ЕК в случая за финансовата 2012г. В доклада са засегнати проблеми във всяка една от страните членки, във всичките 27 държави. Това заяви Деница Караджова, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, пред журналисти в парламента. Тя уточни, че България също не е пропусната с проблеми в обществените поръчки, които са ясни, и в сектор земеделие, като става дума за периода 2012г. „С чисто политическа цел в доклада беше вкарана допълнителна точка, след като първият текст на доклада беше представен, който засяга механизма за сътрудничество и оценка, който по своята същност няма пряко отношение към предмета на доклада. Чрез тази точка се внушава едва ли не, че в България проблемите с корупцията и правовата държава са толкава сериозни, че трябва да бъде преразгледано от ЕК дали сме в състояние да управляваме средства от ЕС”, заяви Караджова. Тя направи три заключения: депутати от ЕНП използват и по този начин се намесват в предизборната кампания, този доклад не поражда правни последствия т.е. на база на доклада ЕК не е длъжна да предприема никакви действия по отношение на спиране на средствата от ЕС и това е потвърдено от председателя на ЕП Мартин Шулц. Третото заключение, според народния представител е, че депутати от политическа партия ГЕРБ са подкрепили този доклад на един или друг етап от неговото гласуване. „Уверявам ви, че правителството полага максимални усилия и ние като парламент в Комисията по европейски въпроси редовно изслушваме министрите, така че опасност за спиране на средствата към този момент няма”, категорична бе тя. Караджова обясни, че когато има проблеми, те се посочват и съответните министерства предприемат необходимите действия, но това не са проблеми, възникнали на 1 юни 2013г, а проблеми трупани с години. Депутатът призова за търпение, защото до края на май ОП „Околна среда” ще е изпратила пакет от мерки, които е предприела по отношение възстановяване на плащанията. „Там работят хиляди хора и тези спекулации, че ще се спрат еврофондовете със сигурност ги демотивира”, каза тя.

Съотношението между разплатени и възстановени средства е почти идентично

По нейните думи и в момента се плащат средства от бюджета по линия на ОП „Околна среда”, защото тече анализ на проектите за период на 2009-2012г. „Малко ми е странно как хора, които 3,5 години са управлявали системата, в момента прехвърлят цялата отговорност на правителство, което е от 1 година”, коментира Караджова. Тя е на мнение, че важното е бенефициентите да не останат с неразплатени средства. „Полагат се усилия тези средства да бъдат възстановени. За периода февруари 2013 – февруари 2014г са разплатени над 2,2 млрд. лв. Съответно и голям процент на тези разходи са възстановени. А съотношението между разплатени и възстановени средства е почти идентично”, поясни тя.

 

Отрицателни доклади ще има, докато има избори

Караджова припомни, че в мониторинговия доклад няма и един ред, в който да пише, че не можем да управляваме средства от ЕС. „Това не е предмет на анализ и на мониторинг по механизма за сътрудничество и оценка”, заяви тя. На въпрос до кога ще има отрицателни доклади, Деница Караджова отговори: „Докато има избори”.