Зита Гурмай: Сергей Станишев и БСП направиха много за мерките за справяне с младежката безработица

Мар 29, 2014 Новини БСП 0 1352

Винаги е удоволствие да съм в България и да имам привилегията да работя с вас и вашия лидер Сергей Станишев

Винаги е удоволствие да съм в България и да имам привилегията да работя с вас и вашия лидер Сергей Станишев. Това заяви президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай на провеждащата се днес Втора отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение в БСП. Тя се обърна към членовете с поздравление за значително увеличения им състав. „Харесвам организацията ви, защото е жизнена и активна. Няма много младежки обединения в нашата партия, които да имат такава голяма конференция. Това приятели ми дава голяма надежда”, каза още Гурмай и припомни, че по времето на изработването на програмата за младежка гаранция е имало работна група, която е дала много конкретни препоръки. Тя подчерта, че проблемите на европейската младеж са едни и същи навсякъде – прекалено много млади хора са безработни. „Това не означава само, че нямат работа, а че те не могат и да спестяват за дом, да създадат семейство и нямат достойнството и независимостта, която една работа дава”, обясни президентът на ПЕС-Жени.

Младите хора са причина да се борим за промяна в Европа

„Историята на лявото е история на обединяването в борбата за промяна. Това сте направили и вие тук – обединили сте се, за да подобрите не само условията за младежите, но и за всички българи”, заяви Гурмай и подчерта, че след толкова години на криза е трудно да се намери причина да се продължава борбата. „Сега пред себе си виждам 700 причини да се надявам. Вашият лидер Сергей Станишев се бори неуморно на европейско ниво, за да осигури средства за младежката гаранция. Благодарение на неговото лидерство и на министрите от семейството на ПЕС успяхме да съберем 8 милиарда за борба с младежката безработица”, подчерта тя. Според нея обаче предстои още много работа.

Мартин Шулц е нашият общ кандидат и с него можем да променим Европа

По думите начинът да се постигне това, както и цялостна промяна на Европа да се постигне е с общ кандидат за президент на ЕК. „Ние вече имаме една харизматична фигура – Мартин Шулц. Той е нашият кандидат за една  работеща Европа. Бих искала да предам неговото послание, че той разчита на вас”, заяви тя. Гурмай припомни, че на миналите избори 29% от младите европейци са гласували. Тя подчерта, че Шулц не е сам, а е общият кандидат на ПЕС и трябва да бъде подкрепен от всички лявомислещи европейци и хората, искащи промяна.