Сергей Станишев: Партията е мотивирана за силна, за активна и открита кампания

Мар 29, 2014 Новини БСП 0 749

Партията е мотивирана за силна, за активна и открита кампания, защото разбираме значението за тези избори както за промяната в Европа, за една нова и социална Европа, така и за България, която трябва да бъде достоен, равноправен партньор в ЕС и за да може да отстояваме до край нашите интереси, както и значението на вътрешнополитическия живот

Партията е мотивирана за силна, за активна и открита кампания, защото разбираме значението за тези избори както за промяната в Европа, за една нова и социална Европа, така и за България, която трябва да бъде достоен, равноправен партньор в ЕС и за да може да отстояваме до край нашите интереси, както и значението на вътрешнополитическия живот. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на среща с повече от 1000 социалисти в Зала „България“ на Пловдивския Панаир, където свои позиции изложиха и зам.-председателят на партията Димитър Дъбов и председателят на Градския съвет на БСП – Пловдив Георги Гергов. Сергей Станишев подчерта, че в Пловдив нагласата преди изборите през май е много добра. "Всичко това много добре се осъзнава от активистите ни и има висока мотивация за предизборната ни кампания. Знаете БСП е голяма партия, ние сме тежка машина, която бавно се задвижва, но процесът вече е тръгнал и съм убеден, че през следващия месец всички наши активисти и симпатизанти ще си свършат работата преди кампанията, както и по време на провеждането и“, заяви лидерът на социалистите. По думите му от проведените срещи днес той е стигнал до категоричния извод, че се оценява свършеното от правителството до момента, в изключително трудна среда. Другото, което вълнува хората в Пловдив, според Сергей Станишев, е политиката, водена от БСП да продължи. „Да не допуснем на европейските избори реваншистки сили да надделеят, за да може и правителството, и парламентът да свършат своята работа“, заяви той.  

Лидерът на социалистите сподели, че по време на срещите му интерес от гражданите е бил проявен и към антимонополния пакет, който БСП е предложила. „Трябва да се знае, че това законодателство вече е в парламента и се приема. Също законите за кредитните институции, Законът за защита на конкуренцията както и редица други законодателни инициативи на БСП, които са в ход. Ние трябва да продължим да ги реализираме, за да може хората да почувстват защита и справедливост. Това е основна наша кауза“, категоричен бе той.

Ще направя всичко необходимо, за да постигнем максимален резултат

„Ще направя всичко необходимо като лидер на БСП и водач на листата, за да постигнем максимален резултат. Защото ние имаме какво да дадем и какво да предложим на хората. Правим го ежедневно и от тук нататък ще го правим по-активно на територията на страната, в разговор с хората“, подчерта Сергей Станишев. По думите му предизборната битка се води от началото на юли. „От самото начало на този кабинет Борисов има само една мисъл, как да свалят правителството и да дойдат на власт. Нищо не се е променило и тази война от страна на опозицията се води с всички средства. Всички разбрахме как става това и от Комисията анализираща действията на Бисер Миланов. По думите на човек, който е говорил пред Комисията, лидер на опозиционна политическа сила предлага пари за сваляне на правителството, за организиране на протестите. Това е чист опит за преврат. Явно ГЕРБ мислят само това, защото те не може да съществуват извън властта“, заяви лидерът на социалистите. 

Борисов има опит в овладяването на банки в посока нечий личен интерес

На въпрос, свързан с изказването на Бойко Борисов, че когато БСП се захване с банките, става страшно, лидерът на социалистите Сергей Станишев каза,  че лидерът на ГЕРБ прави доста екзотични изявления. „Например, Борисов, големият специалист по всичко, заяви, че Пламен Орешарски не е никакъв финансов специалист. Трябва ли обаче да коментирам всяка глупост? Определено той има много повече опит по отношение на овладяването на банки в посока на нечий личен интерес. Сигурно от тази позиция разсъждава по тази тема. Не смятам също, че водене на преговори трябва да се правят по кафета. Нужен е институционален диалог. Защото България след четири години безвремие, разрушаване на институции, репресии, рекет върху бизнеса и социален геноцид има нужда от много сериозен разговор за политиките", категоричен бе Станишев.

Много по-лесно ще реализираме социалната политика на размразяване, ако от Брюксел не духа вятъра на замразяване

Според Станишев ще бъде много по-лесно на правителството на Орешарски да реализира своята социална политика на размразяване, да реализира политика за нов икономически растеж, ако от Брюксел не духа вятъра на замразяването, което се е случвало през последните пет години в парламент, доминиран от десни политически сили. "България може да има много по–силни авторитетни позиции при условие, че именно социалистите са управляващи на европейско ниво и Мартин Шулц е президент на ЕК. Европейските социалисти винаги са подкрепяли справедливи каузи на България, защото има кой, визирам себе си, да постави и отстои тези каузи пред европейската социалдемокрация, пред дванадесетте премиери от нашето семейство, пред депутатите от социалистическата група, защото имаме компетентността и самочувствието да ги поставяме", категоричен бе Станишев.

На въпрос за трите милиарда дълг на държавата ни Сергей Станишев заяви, че задлъжнялостта ни няма да бъде променена. „България има да връща тази и следващата година 3 милиарда по предишни стари заеми. Например ако аз дължа 2 лева, взема още два лева на заем от същото място, за да върна предишните,  въпросът е дали се променя картината на задлъжнялостта. Отговорът е, че не се променя. Въпросната финансова операция се нарича рефинансиране на стар дълг. В този смисъл мога да поясня, че нищо не се променя по отношение задлъжнялостта на България към този момент. Искам и да припомня, че именно България е страната с най-нисък държавен дълг от държавите в целия ЕС“, заключи той.