Дора Янкова: Над 22 млн.лв. ще бъдат инвестирани от правителството в инфраструктурното обновление на Смолянска област

Мар 25, 2014 СМОЛЯН Новини БСП 0 763

Над 22 млн

Над 22 млн.лв. ще бъдат инвестирани от правителството в област Смолян в инфраструктурно обновление тази година. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на КБ и член на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по регионална политика и сметно самоуправление Дора Янкова. Тя подчерта, че 2014 годината е на инфраструктурното обновление в областта, след като в продължение на 4 години региона бе зачеркнат. „Подкрепихме публично инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 500 млн.лв, която трябва да изравни различията или поне частично изкривяването по време на управлението на ГЕРБ. На територията на Смолянска област няма нито една община, която да не е подкрепена от програмата“, посочи Дора Янкова. По нея ще бъдат финансирани 19 проекта на стойностобщо22 млн. лв., като 18,5 млн.лв. ще бъдат вложени в проекти на общините. 2,5 млн. лв. са предвидени в проекта за рехабилитация на пътя Пампорово-Стойките. 1 млн.лв. ще бъдат вложени за ремонт за главния път Смолян-Кърджали. Янкова посочи, че в Мадан ще бъде подкрепена модернизацията на болницата, а в община Доспат-пътят Доспат-Сатовча. По Програмата за Европейско териториално сътрудничество през април започва ремонт на пътя Чепеларе –Соколовци, който е в окаяно състояние.

Янкова посочи още и решенията за разкриване наново на Родопския драматичен театър, болниците в Девин и Рудозем. „Показахме, че може да има различна политика за Родопската област, показахме, че когато има воля нещата се случват, че се грижим за хората“, заяви депутатът от левицата.

Народният представител изрази притеснението си за реализацията на най-големия европейски проект, оставен от екипа й на община Смолян – за втори воден цикъл. „Продължавам да споделям притеснението, че община Смолян ще загуби финансовия ресурс по ОП “Околна среда“ , ще останем с един недовършен проект, като моите очаквания са, че общината ще загуби около 40 млн.лв. Не приемам коментарите на зам.-кмета по европейските въпроси, че три години не са му стигнали да направи една обществена поръчка и да направят един проект. Ако трябва да коментираме политиката на община Смолян, необяснимо е как общини като Рудозем и Златоград успяват да реализират своите водни проекти и как се очертава провал в община Смолян на втория етап на ОП „Околна среда““, посочи още депутатът от БСП.