Валери Жаблянов: БСП не е закъсняла с позицията си за Украйна, обявихме я преди 10 дни

Мар 25, 2014 Новини БСП 0 883

Преди десет дни на Националния съвет на партията се гласува една позиция, която засегна всички аспекти на кризата в Украйна, не само референдума в Крим

Преди десет дни на Националния съвет на партията се гласува една позиция, която засегна всички аспекти на кризата в Украйна, не само референдума в Крим. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по външна политика Валери Жаблянов. По думите му позицията не се ограничава само до резултатите от референдума там. Той подчерта, че според БСП, без една мирна Украйна, без възстановяване на държавността, без демократично избрани правителство и парламент, в Украйна мерките, които биха се предприели за стабилизиране на ситуацията, са изключително трудни.

 "В Бълагрия сме свикнали да бъркаме благодарността към Русия за това, което тя е направила в нашата история с русофилство и актуални позиции по актуални политически въпроси", обясни депутатът. По думите му русофили и хора, които смятат, че България е тясно свързана с Русия, би следвало да бъдат една голяма част от българското общество, тъй като нещата, които ни свързват са много: азбуката, православието, славянството, които са корени, които не могат да бъдат пренебрегнати. Според него да се разсъждава в плоскостта русофили и русофоби не е продуктивно в момента.

 

КСНС не може да е над парламента, защото не сме президентска държава

 

Помолен да коментира твърденията, че България е закъсняла с официална позиция по въпроса с Украйна, Жаблянов бе категоричен, че това не е вярно. Той подчерта, че през цялата минала седмица между парламентарните групи в парламента са се провеждали консултации за обща позиция на НС и включително е имало дискусия в Комисията по външна политика по подготвената позиция. По думите му тя не се различава съществено, от това, което е било съобщено вчера на КСНС, с едно изключение - по инициатива на БСП е фигурирал текст категорично против въвеждането на икономически санкции срещу Русия. "Този текст не беше приет от две от партиите, участвали в обсъжданията. Даже от ПП ГЕРБ казаха, че не могат да приемат декларация на НС преди да има обсъждане на КСНС. Нашата позиция беше ясна, че КСНС не може да стои над българския парламент. Ние сме в парламентарна, а не президентска република", категоричен бе зам.-председателят на външната комисия.

 

Тезите на президента отхвърлят европейската позиция

 

По негово мнение друго смущаващо е позицията на президента, който преди няколко дни във Виена е развил едни екстравагантни политически тези, че България също може да бъде потърпевша. Той бе категоричен, че по негово мнение тези тези са несъстоятелни. "Кога президентът е искрен? Когато обявява заседание на КСНС или когато изнася лекции във Виена?", попита Жаблянов. По думите му това, което президентът е развил като тези във Виена, е изключително смущаващо и отхвърля европейската позиция, която е за диалог с Русия.

 

Трябва да се преосмисли европейската политика спрямо изтока

 

По негово мнение, първото, което може да се забележи в тази криза е, че Европа се е върнала към национални вътрешнополитически стратегии - една е позицията на Великобритания, друга на Германия, трета на Франция, Италия, Австрия. Той поясни, че държавите отново са се превърнали в субект на международните отношения, каквито винаги са били, но преди са стоели зад европейската дипломация. "В момента ние сме свидетели на това, как всяка държава изготвя позиция спрямо Русия с оглед на собствените си интереси. Българската държава може да преценява, тя има свобода на действие", коментира още той. Според него всички списъци, които в момента се приемат от ЕК и Европейския съвет, ни връщат в едни времена, които бяха ужасни за всички - Студената война. "Трябва всички да вложим усилия и европейските политици, и новата ЕК, която ще бъде избрана след няколко месеца да преосмислят източната политика на ЕС през изминалите десетилетия, да отчетат новите обстоятелства и в тези рамки България да намери своята външна политика", каза още депутатът.

На въпрос дали БСП ще подкрепи идеята на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс, за да се реши ситуацията с ЦИК, той Отговори "Ситуацията в ЦИК се получи в резултат на действия на президента и единственият път това да се реши е след като той си промени указа".