Илияна Йотова: Заявката на Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ, разделя недопустимо нацията

Мар 24, 2014 Новини БСП 0 1162

Заявката на Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ разделя недопустимо нацията и ми звучи като «Аз съм седесар!» на Петър Стоянов

Заявката на Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ разделя недопустимо нацията и ми звучи като «Аз съм седесар!» на Петър Стоянов. Плевнелиев ще последва неговата политическа съдба», заяви Илияна Йотова на пресконференция в Шумен

 

Илияна Йотова заяви, че няма нито една друга държава в ЕС, в която така настървено темата за Украйна да се ползва като коз във предизборния дебат, нито пък да се превръща в централна тема на кампанията за избори за Европейски парламент. Запитана за иницираното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, г-жа Йотова коментира: «Що се отнася до президента Плевнелиев, с изумение научих, че е направил две странни изявления – първото е, че не е президент на България, а на ГЕРБ, а второто е, че у нас има руско малцинство.  Всъщност, добре помним, че един друг български президент бе заявил «Аз съм седесар!» и всички знаем колко зле завърши в политиката.  Сегашните изказвания на президента Плевнелиев ми звучат по същия начин.», сподели на пресконференция с шуменските журналисти Илияна Йотова - евродепутат от Групата на социалистите и демократите и кандидат на Коалиция за България за нов мандат в Европейския парламент.

«Тезата, че АБВ ще разширява влиянието на левицата е напълно невярна. Това е проект, който  атакува само и единствено БСП, а крайната му цел е съвместно управление с ГЕРБ след едни предсрочни избори.» -  заяви Илияна Йотова. Тя допълни обаче, че не вярва проектът АБВ да успее, тъй като подобно на всеки политически проект, заченат в лабораторни условия, и този е обречен да се провали.

Г-жа Йотова прогнозира, че е много вероятно едва три, максимум четири партии да преминат високата процентната бариера и да изпратят български представители в ЕП. «Мисля, че политическият пейзаж е доста фрагментиран, има доста нови играчи на сцената,  при което се оказва, че три-четири партии се борят за един и същи профил гласоподаватели.» - продължи коментара си българският евродепутат. «На мен обаче много ми се иска след датата на евроизборите не просто да изпратим български представители в ЕП, а да формираме отборът на България, където ще можем да се обединяваме по големите теми, засягащи нашата страна, а не както бе досега, когато мнозина колеги пренасяха партизанщината си и кавгите от националната политика на европейска сцена.», заяви Илияна Йотова.

Тя смята, че пред българските и европейските социалисти стоят три големи въпроса, които трябва да бъдат поставени на масата. На първо място това е желанието за постигане на политически поврат в политиката на ЕС – нещо, което е реално възможно днес, тъй като за първи път от десет години насам, Групата на социалистите и демократите има възможност да бъде най-голямата и влиятелната в Европейския парламент. На второ място г-жа Йотова поставя промяната в работата на евроинституциите, които през последно време са се капсулирали, затворили са се в себе си,  а в резултат европейските граждани изпитват пълно неразбиране и недоверие към тях. Третият приоритет, който Илияна Йотова определя като решаващ за успешното представяне по време и след изборите, е борбата с бедността. «Има немалко държави, в които всеки втори човек до 29 годишна възраст е безработен.  Това е резултат на политиката на затягане на коланите, което досегашното дясно мнозинство упорито налагаше. Един от редките, но и много скъп за нас пробив, който успяхме да направим, бе политиката за младежки гаранции – реален ангажимент към трудовата заетост на младите хора, които намират трудности да си намират работа», подчерта г-жа Йотова.

Тя допълни, че следващите български евродепутати ще трябва да се справят с въпроси като неправомерно продължаващата дискриминация срещу български граждани на пазарите на труда на ЕС, въпреки че тези ограничения трябваше да отпаднат на 01 януари 2014 г.

Друга тема, която според Илияна Йотова, ще бъде приоритетна в следващия мандат, е включването на България в Шенгенското пространство. «Мисля, че изминалият мандат се превърна в синоним на груби двойни стандарти и нашата страна е ярък пример за това.», каза г-жа Йотова. Тя допълни, че си поставя за цел да продължи да работи за законодателни инициативи, които могат да прераснат в конкретни резултати за България и даде пример с работата си по европейско законодателство за Черно море, което смята за един от най-големите си успехи през изтичащия мандат.