Атанас Мерджанов: В Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред предвиждаме изслушване на главния секретар на МВР по случая в Лясковец

Мар 17, 2014 Новини БСП 0 834

По разпореждане на министър Йовчев са назначени няколко проверки, свързани със замисъла, организацията и провеждането на акцията в Лясковец

По разпореждане на министър Йовчев са назначени няколко проверки, свързани със замисъла, организацията и провеждането на акцията в Лясковец. Ние предвиждаме в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да направим изслушване на главния секретар за всички онези моменти, които са съпътствали начинa, по който е организирана акцията и нейното провеждане.Това заяви пред журналисти в Боровец, зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. По думите му на тази база ще бъде направен собствен анализ за законодателни пролуки там, където се прецени, че има такива. Той припомни, че също така в момента тече и второто четене на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества и пиротехническите изделия и ако има необходимост ще бъдат направени конкретни промени в него, но по мнение на специалистите това ще стане, едва когато бъдат извършени прецизно тези проверки.

На въпрос дали е било подценено лицето, заловено при акцията в Лясковец, Мерджанов отговори: При положение, че в продължение на няколко години на този случай не е намерено адекватното решение и че се допусна толкова тежък инцидент, със загуба на човешки живот на едни професионалист, с ранени трима други служители, естествено, че е подценено.   По негово мнение то е подценено във времето и като обществена опасност, в резултат на което сме станали свидетели на този трагичен завършек.

Той обясни още, че на семинара са били обсъдени темите, свързани с бежанците, миграция, заплахите за националната сигурност, овладяване на битовата престъпност и мерките, които МВР предприема и предстоящите на второ четене промени в Закона за МВР.