Янаки Стоилов: Ние залагаме на всички форми на реиндустриализация

Мар 16, 2014 Новини БСП 0 1118

До 20 април правителството ще представи програма, която ще включва конкретни мерки в предстоящата 1 година

До 20 април правителството ще представи програма, която ще включва конкретни мерки в предстоящата 1 година. Ние залагаме на всички форми на реиндустриализация, в съответствие и с нашата програма за активната роля на държавата като регулатор, собственик и инвеститор. Това заяви на пресконференция в Боровец зам.-председателят на НС на БСП и зам.-председател на ПГ на КБ Янаки Стоилов. По думите му това включва стимулиране на вътрешни и външни инвестиции в частния сектор, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила, използване на инструментариума на Българската банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие. Той обясни, че това ще се осъществява както по пътя на съществуващи държавни и търговски дружества, така и чрез джоинт венчър - партньорство на държавата, общините, с частни инвеститори. Стоилов допълни, че се  обсъждат и възможността икономическите министерства на: икономика, транспорт, земеделие , да имат свои дружества, които да партнират с икономически субекти от страни, където голяма част от икономиката е под държавен контрол - страни от далечния и средния изток.

Той поясни,  че става въпрос за търговски дружества с държано участие и подчерта, че някои от тях няма да извършват само търговска дейност, но ще имат възможност да имат партньори от страни, които разчитат да имат държавно гарантирано партньорство. Според него в този случай това може да подпомогне дребните производители в техния износ и да има съвместни дейности, които да дадат тласък за развитието и на земеделието, и на преработването на такава продукция.

"По-късно, през есента се планира да стартира и предприятие - външнотърговско дружество за износ на храни, което ще бъде създадено в рамките на Министерство на земеделието и храните. Това са основните действия, които очакваме да доведат до конкретни резултати", каза още той. Според него някои от резултатите могат да настъпят и по-бързо, тъй като вече има заявени определени инвестиционни намерения в Министерството на икономиката. "Освен това има и предстоящи стъпки, които вече по силата на търговските взаимоотношения могат да дадат възможност да се направят първите крачки, които да преминат по нататък към възстановяване и развитие на производство", заключи Янаки Стоилов.