ПОЗИЦИЯ НА НС НА БСП И ПГ НА КБ

Мар 14, 2014 Новини БСП 0 1390

Ръководството на НС на БСП и ПГ на КБ изразяваме своите дълбоки съболезнования към семейството, близките и приятелите на загиналия в гр

Ръководството на НС на БСП и ПГ на КБ изразяваме своите дълбоки съболезнования към семейството, близките и приятелите на загиналия в гр. Лясковец инспектор Емил Емилов Шарков, разузнавач в Специализирания отряд за борба с тероризма. Изказваме подкрепа на семействата на ранените полицаи и се надяваме на скорошното им оздравяване.

Настояваме за прецизен преглед по замисъла, подготовката и реализирането на специализираната акция, както и за обстоен и обективен анализ на действията на отговорните лица, свързани с операцията. Настояваме и за това да бъде установено кои са лицата, издали разрешително за ползване на оръжие на Петко Савов Савов; дали са спазили Закона за оръжията боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, след като се е знаело от три години, че той има психически проблеми; както и да бъде потърсена отговорност за действията им. Настояваме МВР да изясни всички действия и/или бездействия предприети към случая с Петко Савов.

Трагичният случай още веднъж показа колко рискова, тежка и отговорна е работата на българския полицай. Това задължава всички нас, като политици да отговорим както на очакванията на обществото, така и за личната сигурност на служителите на реда.

Категорично се противопоставяме на възможността трагедията в Лясковец да се използва за извличане на политически дивиденти, защото това само отклонява вниманието и пречи на усилията за разследване на инцидента.