Подариха на Явор Кюумджиев първото българско знаме с конска опашка

Мар 13, 2014 Новини БСП 0 1021

В рамките на КБ обсъждахме кандидати от нашата квота за членове на ЦИК, но окончателното решение ще бъде взето днес

В рамките на КБ обсъждахме кандидати от нашата квота за членове на ЦИК, но окончателното решение ще бъде взето днес. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на НС и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя допълни, неправителствени организации са номинирали 16 свои кандидати за ЦИК на изслушването в Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения, на която тя е председател. Манолова изрази силно впечатление от предложенията, направени от неправителствения сектор. Според нея това са хора с професионален опит, сред които са: Ивелина Алексиева от Института за модерна политика, Таня Цанева от ГИСДИ, Камелия Нейкова от "Нова алтернатива", Евгени Стайков - бивш председател на Апелативния съд в София, съдия Сурлекова, Димитър Димитров - експерт по изборно законодателство, Цветозар Томов, Стоил Стоилов - международен наблюдател на честността на изборите и други.  

"Аз ще настоявам пред моята парламентарна група, половината от предложенията, на които има право КБ, да бъдат от гражданската квота - поне трима. Също така ще настоявам и се надявам да ме подкрепят и за председателя на ЦИК, който ще предложим от нашата квота, да бъде гражданско предложение", съобщи Манолова. Според нея това е най-добрият начин този най-важен орган от изборната администрация да има обществено доверие, да има респект сред гражданите и да допринесе за усещането на хората, че изборите са честни и процесът се ръководи безпристрастно.

За да работи добре ЦИК, трябва да има баланс между стари и нови кадри

Тя изрази доволство от проведения дебат с представителите на гражданските организации, които не са отказали да участват в обсъждането, каквито случаи е имало преди.

По думите й е добре, че сред посочените кандидати има хора с опит в изборното законодателство и в наблюдението на избори, а част от тях имат стаж и в различни изборни комисии, не само юристи, но и социолози, политолози. Според нея това ще бъде от ползва за новата ЦИК.  Манолова обясни, че до сега ЦИК е трябвало да изработи методиката за разпределяне на мандатите между политическите партии, които са участвали в изборите  и математиците са били от основно значение за комисията. "Този път методиката е част от Изборния кодекс, което е положително, защото тя няма да бъде решавана в орган извън законодателния. Това обаче не прави математиците по-малко важна част от ЦИК и съм сигурна, че много от тях ще бъдат предложени от партийните квоти", каза още тя. Като пример за такива номинации народният представител посочи: Сашо Петров от квота на КБ, проф. Михаил Константинов, проф. Калинов предложение на ГЕРБ, които по нейно мнение са помогнали много в работата на изборната комисия при изготвянето на методиките, част от Изборния кодекс. "За да работи добре един орган, освен нов поглед, трябва да има и експертиза, опит. Най-добрата доза за смесване на стари и нови членове е да има достатъчен брой опитни членове на ЦИК, включително и от старата", коментира тя. Като такива кадри от настоящите членове на ЦИК от квотата на КБ тя посочи Румяна Сидерова, Ралица Негенцова.

Ако някоя партия откаже да излъчи членове на ЦИК, местата й се заемат пропорционално от останалите партии

Помолена да коментира дали в новия Изборен кодекс има решение на случаите, в които някоя от политическите партии реши да бойкотира структурирането на новата ЦИК, тя отговори, че има такова - местата на тази партия се заемат по предложения от останалите партии, съответно на пропорцията, която имат в парламента. "Това са имагинерни страхове. Всеки един от тези въпроси има своя отговор в Изборния кодекс", категорична бе тя.

По думите й законите и кодексите предполагат съвестно отношение от страна на техните субекти, още повече от страна на политическите партии. Според нея е абсурдно парламентарна партия, която има право на член в ръководството на ЦИК, да се откаже от тази своя възможност.

Манолова обясни още, че ръководството на ЦИК се избира от парламента, то е от 4 души и там ще влязат представители на 4-те парламентарно представени партии.

Ако има повече от 500 хил. валидни подписа за референдум, такъв ще има

На въпрос дали ще има референдум, ако подписката е валидна, зам,-председателят на НС отговори, че в случай, че след проверката се установи, че има валидно събрани над 500 хил. подписа и те са на български граждани - референдум ще има. "Такава е волята на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. КБ е последната политическа сила, която няма да се съобрази с мнението на хората и би си позволила да не насрочи референдум в указаните срокове", категорична бе тя. Народният представител обясни, че НС трябва в срок до три месеца след внасянето на подписката с искане за референдум, който изтича на 10.06. 2014г. да вземе решение за назначаването му. Тя изрази надежда ГРАО да направи бързо проверката и в момента, в който те са готови, НС може да пристъпи към произнасяне по това дали ще има редакция по въпросите, предложени от българските граждани и след това президентът ще каже кога ще се проведе референдума.