Жельо Бойчев: От ВНС депутатската заплата се изчислява по един и същ начин

Мар 11, 2014 Новини БСП 0 1085

От Великото народно събрание до сега, възнагражденията на народните представители се формират на база на трикратния размер на средната работна заплата на заетите в обществения сектор

От Великото народно събрание до сега, възнагражденията на народните представители се формират на база на трикратния размер на средната работна заплата на заетите в обществения сектор. Ако тя расте, се получава тази надбавка, ако тя върви надолу, се получава друго, но тогава не мисля, че ще бъдем тук, за да обсъждаме тази тема. Това заяви Жельо Бойчев, секретар на ПГ на КБ, в ефира на Нова телевизия. Той припомни, че от 2009 г има поредица решения на НС, което замразява тази актуализация на заплатите. „42-то НС също с началото на своето формиране прие такова решение за 6 месеца и той изчете в края на годината“, каза Бойчев.

По неговите думи, когато предложението на ГЕРБ за замразяване на заплатите влезе в дневния ред на НС, ще бъде разгледано, тъй като няма решение на парламентарната група на КБ дали да бъде подкрепено или не. „Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител са свързани още 27 други възнаграждения, като се започне от президента на републиката, министър-председателя, министрите, конституционните съдии, шефове на съдилища. В крайна сметка забелязвате ли, че е все по-трудно да намериш някой за обществена работа? Трудовите възнаграждения са част от мотивацията, защото всеки си претегля нещата. Заетите в частния сектор са в пъти по-високи заплати“, допълни той. Според депутата е нужно да се направи дискусия за негативното обществено мнение и доверието в институциите. По негово мнение  големият въпрос е, че не с трудовите възнаграждения ще се върне доверието, а трябва да се отправят претенции към всеки един народен представител, към работата на НС като цяло и дали успяват чрез законодателните решения стъпка по стъпка да се решават част от големите проблеми.

Бойчев припомни, че 4 години социалната политика е била във фризера и сега всеки един момент българското правителство се опитва да актуализира всички заплати и социални придобивки, колкото и да е с малко и недостатъчно. „Виждате, че със Закона за МВР от тази година има 10% ръст. Четири години нямаше. Настояваме и ще има и за заетите в сектора на образованието“, категоричен е той.

Ако с намаляване на заплатите се вдигне рейтингът на НС, готов съм да го направим

„Ако считате, че трябва да върнем формулата или да намалим възнагражденията на народните представители, това ще е функция и оттам ще се качи рейтингът на НС, ще има удовлетвореност от работата на народните представители, аз съм готов да го направим“, заяви той. Бойчев припомни и друг случай, когато ГЕРБ получаваха възнаграждение, а не бяха на работа.

Относно обновяването на автомобилния парк на НС, Бойчев отговори, че администрацията ще прецени дали има такава нужда на база разходите по него. „Почти не съм се водил в тези коли. За миналата година Народното събрание  върна 15 млн.лв. и се върнаха в държавния бюджет“, допълни той. Според депутатът от КБ е важно  да се обърне внимание на други теми и да се проведе един друг тип разговор. „Например Законът за потребителския кредит, който касае стотици хиляди. В момента започваме Закона за конкуренцията“, заключи Жельо Бойчев.