Сергей Станишев: Пламен Орешарски може да задвижи икономиката, да гарантира достойни доходи и по-добро бъдеще

Мар 10, 2014 Новини БСП 0 1317

Реч на Сергей Станишев, председател на БСП, на национална среща с медиите „Открито управление“ Искам да ви благодаря за интереса към тази национална среща между министър-председателя и лидерите на двете партии, които подкрепят кабинета

Реч на Сергей Станишев, председател на БСП, на национална среща с медиите „Открито управление“

Искам да ви благодаря за интереса към тази национална среща между министър-председателя и лидерите на двете партии, които подкрепят кабинета. Разбира се, че се вълнувам след като виждам толкова авторитетни главни редактори, репортери  и журналисти, които са тежката артилерия на българската журналистика. Затова искам в началото съвсем кратко да кажа каква е причината да инициираме тази среща с българските медии, както централните, така и регионалните. Струва ми се, че всички забелязваме, че в последните години, политиката и публичното говорене се превърнаха в голяма степен в територия на омразата, на махленското говорене, на разправията, на обвиненията и монопол върху истината придобиха онези, които най-шумно говорят, а много често и директно лъжат и лъжата се ретранслира и придобива все по-голяма тежест, като въздействие върху хората. За съжаление съдържателният, същностният смислен политически разговор беше подменен, в не малка степен, с крясъци и с популизъм. Беше сведен до много лични отношения. Всичко това за мен е изкривяване на политическия и обществен процес, което по никакъв начин не помага на гражданите в страната да вземат осъзнати, осмислени решения при тяхното участие в политическия живот. Виждам, особено в последните месеци, не само покрай протестите, но и сега в навечерието на европейските избори, все повече политици и политически сили яхват вълната на разделението, национализма и омразата. Тя изглежда печеливша карта за тези избори, но по същество по никакъв начин няма да помогне на хората да вземат решенията за бъдещето на страната, и за това каква роля, каква позиция за България виждаме в ЕС, какво искаме да постигнем в крайна сметка. Аз нямам съмнение, че тези, които се стремят да превърнат европейските избори в своеобразен референдум „за“ или „против“ правителството, почти няма да засягат всъщност европейската тема. Ще се постараят да сведат въпроса до една балканска разправия, а резултатът може да бъде отблъскване на все повече хора от политиката като цяло. Искам да кажа ясно, че и аз и моята партия, отказваме да участваме в тази какафония. Искаме да върнем политическия дебат там, където му е мястото.

Вие добре знаете, че политиката е разговор за бъдещето. Къде искаме да стигнем като страна и какво бъдеще за хората предлагат различните политически сили. Тя е разговор за битието на всеки един човек, как да може да има сигурност, работа, как да може да отгледа своите деца и да се грижи за своите родители. Това е истинската същност на политиката за мен. Тук е много важна и ролята на медиите, защото вие сте без съмнение четвъртата власт, която в редица случаи е по-авторитетна и по-влиятелна и от парламент, и от президент и правителство. Вие формирате общественото мнение и самите медии в някакъв смисъл сте пред алтернатива – или медиите могат да бъдат усилвател на крясъците на този вид политика, които мнозина политици налагат в последните години, или да придадете тоналността на разумното говорене и смислените дебати. Затова потърсихме и този разговор с вас, защото смятаме, че сега е важно да се говори за същината на политиката. Аз съм и в специфичната позиция на тази среща като лидер на партия, която е мандатоносител, с чиято подкрепа беше избрано правителството на г-н Орешарски. Всички разбираме, че още от февруари миналата година, страната ни и обществото ни се намират в изключително нестабилна и изострена ситуация. И всяка грешка може да бъде повод за взрив. Всяко едно решение също така. Има остър дефицит на справедливост. Това е нещото, което по мое усещане хората чувстват като най-голям проблем на функционирането на българската държава и политическа система. И това е натрупано в последните 24 години. Има и също така, особено след последните 4 години, и дефицит на нормалност и перспектива за хората и за държавата ни. Когато БСП взе решение с нашия мандат да бъде излъчено правителството на г-н Орешарски, осъзнавахме, че това е голям риск политически и изключително тежка отговорност да стартираме правителство с крехка парламентарна подкрепа, с опозиция, която е реваншистки настроена, и се стреми към този реванш на всяка цена, дори с цената на дестабилизиране на държавата. Само преди няколко седмици отправих към делегатите на Конгреса на БСП въпрос за тяхното мнение дали си заслужваше да поемаме този риск и тази отговорност. Получих в десетки изказвания и лични разговори много ясна убеденост, че си заслужваше, не заради нас, а заради държавата и нейното бъдеще и заради изпълнението на нашите ангажименти преди изборите.

Наблюдавайки работата на правителството и специално на министър-председателя г-н Орешарски, аз днес съм по-убеден, отколкото в момента, в който номинирах неговата кандидатура за премиер за изборите, че това е правилният избор, че това е правилният човек, който не само, че беше най-добрият министър на финансите на България за последните 20 години, но и човек, който може да задвижи икономиката, може да гарантира създаването на работни места, достойни доходи, действително страната ни да има по-добро бъдеще.

Последните месеци много от нещата, които правителството свърши, почти не се чуха от хората, защото други бяха приоритетите в отразяването на събитията. Неща, които бяха извоювани с много труд, минаха покрай общественото внимание и затова си струва и за тях да се кажат няколко неща. Когато казвам, че за нас, за БСП един от основните приоритети е възстановяване на нормалното функциониране на българската държава и общество и справедливостта. Нормално е най-сетне МВР да престане да бъде партиен инструмент за подслушване и репресия с опоненти, политически или икономически. Справедливо е институциите не да рекетират фирми, а да възстановят в срок ДДС и държавата най-сетне да бъде отново предсказуема и да плаща за работата, която е поръчала по обществени поръчки. Нормално е протестите да се разглеждат не като вражеско действие, а като нормална част от демократичния процес, стига да спазват закона. Справедливо е държавата да помага на бедните, на слабите, на тези, които не могат сами да се справят. Справедливо е също така да се води системен разговор с всички, които имат реален проблем и правителството показа, че е открито за диалог с гражданското общество, ориентиран към резултати. Имаше проблем с Лекарския съюз. Те се преодоляха в резултат на диалог и беше за първи път от години подписан Национален рамков договор. Проблеми имаха българските животновъди и затова се намери също решение в рамките на диалога. И мога да продължа с много подобни примери, които показват чуваемост от страна на правителството към реалните проблеми и търсене на ефективни решения. Също така е нормално държавата да предприема спешни мерки, когато се изправихме пред кризата за бежанския поток, а бяхме напълно неподготвени и познайте чия е отговорността за това.

Аз съм убеден, че пътят, който правителството е избрало, е правилният път във вярната посока. От тук нататък, БСП като партия, която е излъчила правителството, очаква от правителството, действителни спасителни, стабилизационни мерки, спешни мерки, които да овладеят ситуацията и да държат най-острите кризисни проблеми, да премине към по-системно и цялостно изпълнение на програмата на Министерски съвет, която беше създадена от парламента.

И най-важния приоритет, това разбира се е развитието на икономиката. Създаването на работни места, икономически растеж, защото без това трудно се води ефективна социална политика. Трудно хората ще видят перспектива за себе си и за своите семейства. Тук искам да подчертая, действително необходимостта и тя е национална необходимост и по това се работи в правителството, с участие на експерти от БАН, от Съюза на учените, една нова политика за реиндустриализация на България. Когато повдигнахме този въпрос, мнозина ни се смяха. Казаха, какво е това връщане към миналото, преди 89-та година. Само, че това е европейски приоритет. Основен приоритет пред Европейския съюз сега. България трябва да формулира свои водещи възможности как да станем и ние ефективна в индустриално отношение държава, която да ориентираме към износ и която е силна икономически. Обърнете внимание, в Европа именно страните, където има силна индустрия излизат по-успешно от кризата. В Западна Европа това важи за Германия, в Централна и Източна са примерите на Полша, на Словакия и до някаква степен на Румъния.

Да, България заложи изключително много на сферите на услугите, на туризма, които са важни. Но без работеща индустрия и ясна, цялостна политика за нова индустрия на страната, трудно ще имаме място сред развитите нации, което е достойно и което хората приемат. Изключително важен приоритет, от наша гледна точка, е продължаване на процеса на демонополизация на икономиката. Бяха направени много важни стъпки за облекчаване на бизнеса и на хората от бюрократичната примка и рекет чрез безбройни режими и регулации. Това трябва да продължи и то продължава, впрочем и в парламента, чрез Закона за кредитите, които е внесен в Народното събрание и предстои да бъде утвърден на второ четене, след допълнителни дискусии и Закона за конкуренцията, засягащ функционирането на търговските вериги и много други законодателни решения, които трябва да дадат конкурентоспособност и равнопоставеност на всички икономически субекти. Особено на малкия и среден бизнес в България, защото това е в крайна сметка, основата на българския бизнес. Ние разбира се очакваме и политиката на социално размразяване, която започна от първия ден на правителството. Със спешни мерки за помощ на хората, които имаха нужда и имат нужда от енергийни помощи, помощ за децата за първи клас, увеличаване на средствата за гледане на деца, да продължи още по-ясно и категорично. Затова мога да ви кажа, че както настоявахме през миналата година да има коледни добавки за българските пенсионери, за голяма част от тях, така настояваме и срещаме разбирането на правителството и за това да има великденски бонуси за пенсионерите. Най-малкото за тези български пенсионери, те са над един милион, които получават пенсии под прага на бедността – 251 лева. Ние ще настояваме това да бъде една системна политика на държавата и през следващата година, и по-следващата година. Искам да кажа също така, много категорично, че докато правителството на г-н Орешарски изпълнява програмата, с която е избрано, то може да разчита на категорична подкрепа от страна на Българската социалистическа партия, защото работата не е свършена. Тя е само в началото си и след първите стъпки очакваме още по-категорични и успешни действия във всички сфери, със сериозни реформи и добри резултати.