Валери Жаблянов: Това Народно събрание направи максимума, правен до сега за подобряване на изборния процес

Мар 09, 2014 Новини БСП 0 980

За пръв път, откакто формираме изборни органи, има възможност за включване на кадри от неправителствения сектор в ЦИК и се обърна много малко внимание на това

За пръв път, откакто формираме изборни органи, има възможност за включване на кадри от неправителствения сектор в ЦИК и се обърна много малко внимание на това. Ако се говори за разширяване на демокрацията и за подобряване на изборния процес, за функциониращи изборни правила, за разширяване на легитимността на избора, това Народно събрание направи максимума от много народни събрания. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ Валери Жаблянов. На въпрос как ще бъде използвана от БСП възможността за предлагане на имена от неправителствени организации за членове на ЦИК, той отговори, че тя ще бъде използвана за разширяване на представителството.

Помолен да коментира каква част от позициите си БСП ще отстъпи за номинации за ЦИК за неправителствения сектор, Жаблянов заяви, че това зависи от предложенията на гражданския сектор. "От първостепенно значение е качеството на ЦИК. В нея трябва да влязат хора с висок професионализъм и по-малко важно е кой ги е предложил", категоричен бе той. Депутатът подчерта, че БСП има свои представители в ЦИК, които са участвали в много избори и са доказали се професионалисти и по негово мнение партията няма да има трудности с подбора на номинации. "БСП участва в демократични избори от 25 години в България  на всички нива на изборния процес и това няма да ни затрудни", поясни той.

Според него готовността в неправителствения сектор за излъчване на такива кандидатури не е много голяма. "Когато се конституира един такъв орган най-важни са професионализмът и политическото представителство. Когато за една партия на предишни избори са гласували около милион души, една неправителствена организация трябва да излъчи представител в ЦИК, който по някакъв начин да съответства на същото политическо представителство" заяви той. Той подчерта обаче, че изборите не трябва да се затварят за хората и в резултат на едни действия да се получават някакви резултати.

Не трябва да има деформиране на съотношението на силите в ЦИК както на предишните избори

На въпрос дали сроковете за представяне на номинациите за участници в ЦИК не са кратки и няма да поставят под въпрос коректността на процеса, той отговори, че случващото се в политиката не е само норми и право, но има и нагласа на политическите сили за равнопоставено участие в политическата борба. "Досегашните правила за избиране на ЦИК създадоха предпоставка в предишния управляващ мандат една политическа сила да има доминация на своите представители и тези на партиите, с които тя е формирала управляващото мнозинство, в ЦИК и по този начин да провежда избори", заяви той. По думите му това не само не е било демократично, но е породило и много рецидиви в самия изборен процес, не само в организацията, но и много примери на тенденциозно вмешателство в самите механизми на подготовката на изборите, в самия изборен ден и при разглеждането на постъпилите жалби от политическите партии в ЦИК. "Изборите са открит процес. Функционирането на ЦИК трябва да дава усещането за възможно най-широка легитимност на резултата от изборите. Това бяха и едни от основните критики към предишната ЦИК, която беше деформирана като съотношение на силите в нея", заключи Валери Жаблянов.