Сергей Станишев се срещна с премиера на Италия

Фев 27, 2014 Новини БСП 0 829

Утре приемат Демократическата им партия в ПЕС Утре Демократическата партия на Италия ще стане пълноправен член на ПЕС

Утре приемат Демократическата им партия в ПЕС

Утре Демократическата партия на Италия ще стане пълноправен член на ПЕС. Без тях семейството ни беше незавършено. Това заяви по време на първата част от Конгреса на ПЕС - Жени в Рим президентът на европейските социалисти Сергей Станишев. „Радвам се да съм на Конгреса на ПЕС - Жени. Ние сме заедно във всяка битка и във всяка кампания. ПЕС -  Жени и лидерът й Зита са стълб на ПЕС. Винаги сте били едни от най-активните участници в нашите кампании и много ви благодаря. Заедно работим за това, в което консерваторите не вярваха – младежката гаранция и тя се разширява в нови задачи. Това вече става реалност с одобрените от ЕС средства за нея“, каза още Станишев. По думите му в Манифеста, който ще се приеме на Конгреса на ПЕС, е записано, че европейските социалисти ще се преборят за още средства по младежката гаранция, за да може всеки млад човек да има шанс в живота и начин на препитание. „Нашата борба е и за равенство, а равенството между половете е еднo от основните човешки права, за солидарност, за справедливост. Ние сме заедно в нашата борбата срещу насилието над жените.

Предстоящите избори ще са за новото бъдеще на Европа

„3 месеца, 4 седмици и 19 дни остават до европейските избори. Тези избори ще бъдат за новото бъдеще на Европа, не просто поредните избори и кой ще е първи, втори или трети. Те ще са за съдбата на ЕС като проект. Единствената алтернатива на настоящата реалност, която повечето европейци не харесват, е европейското социалистическо семейство и нашият кандидат Мартин Щулц. В други ден ще приемем нашия манифест, в който са включени и приоритетите на ПЕС Жени, както и тези на 35-те партии и организации членки на ПЕС“, каза още Станишев. По думите му ПЕС има какво да покаже, да покаже резултати и последователност. „Бяхме последователни и последните 5 години като малцинство в ЕП и ЕК и ще сме още по-последователни като мнозинство, като най-голяма група в ЕП. Като спечелим позицията на президент на ЕК. Единственият начин да се превъзмогнат толкова проблеми е да променим политическия баланс на европейско ниво. Трудно е да се проведе социална или друга политика без подкрепа от Брюксел“, категоричен бе президентът на ПЕС. Затова, според него, тази кампания трябва и ще бъде за идеали.

Зита Гурмай: Европа трябва да завие наляво

При откриването на конгреса на ПЕС - Жени днес в Рим председателят Зита Гурмай приветства президента на ПЕС Сергей Станишев. Тя заяви подкрепата на ПЕС - Жени за кандидатурата на Мартин Шулц за президент на ЕК.  По думите и само социалистическите партии винаги са били пример за равенство и са подкрепяли равенството между половете и правата на жените. „Много скоро идват избори, така че стягайте се, защото ние трябва да ги спечелим и Европа да завие отново на ляво “, каза още Зита Гурмай.