Георги Свиленски: "Индианската нишка" на вота приключи с номерирането на бюлетините

Фев 24, 2014 Новини БСП 0 1185

Още в петък палатката на протестиращите срещу изборните правила беше махната

Още в петък палатката на протестиращите срещу изборните правила беше махната. Хората са доволният от новия Изборен кодекс. Това показва, че сме постигнали резултат и вървим в правилната посока. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ Георги Свиленски. Според него номерирането на бюлетините не дава възможност за контролиране на вота, а напротив, дава възможност да не се използва до сега прилагания метод "индианска нишка". "Това нещо няма да се случва никога повече. Може да има и нови опити за манипулация, но мога да кажа, че с новия Изборен кодекс слагаме началото на края на тези манипулации. От тук нататък ще става все по-трудно на този, който се опитва да манипулира вота", категоричен бе депутатът.

Той подчерта и че за пръв път на изборите в България, се залага на мажоритарния елемент чрез преференции във вота. По думите му това не трябва да се забравя и трябва да се казва на българските граждани, защото те ще могат да преподреждат листите. Според него не само при европейските, но и при другите избори това ще е възможно, ако кандидатите са достатъчно активни и агитират достатъчен брой хора.

БСП е "за" уседналостта

На въпрос относно правилото за въвеждане на уседналост Свиленски отговори, че това е правилен елемент в Изборния кодекс. "Ние самите сме подкрепили тази норма и оставаме зад нея", заяви народният представител. По думите му това отново е нов елемент в Изборния Кодекс. Той припомни, че и ГЕРБ са говорели за уседналост при писането на кодекса "Фидосова", не не са го включили.

"Въпреки, че с ДПС сме партии, които подкрепяме правителството, по тази тема имаме различни становища", заключи Георги Свиленски.