Жельо Бойчев: За първи път ще има преференция на евроизборите и то с реален преодолим праг

Фев 24, 2014 Новини БСП 0 782

За първи път ще има преференция на евроизборите и то с реален преодолим праг

За първи път ще има преференция на евроизборите и то с реален преодолим праг. Това е нещо, което обещахме на българските избиратели и което след много усилия за 8 месеца стана. Това заяви Жельо Бойчев, секретар на ПГ на КБ, в сутрешния блок на Нова телевизия. Той припомни, че за втори път ще участваме в европейски избори с преференция, но преди прагът е бил много висок – 15%. „Сега сме го направили 5%, което за една национална листа е съвсем преодолимо. Между другото предложението на БСП беше за чиста преференция. За съжаление то не получи подкрепа, но за местните и парламентарните избори ще можем да правим тази подредба, но без първото място“, обясни Бойчев.

Народният представител е категоричен, че българските граждани имат възможността на европейските изборите реално да дадат гласа си и да пренареждат листата. „Следващата година има местни избори. Ако трябва да дадем пример със София, където Общинския съвет е съставен от 4 - 5 партии спрямо сега приетия Изборен кодекс, ситуацията ще е следната: Всяка политическа партия слага за водач най-силния си кандидат. Обикновено този, които е водач на листата за съветници е и кандидат за кмет. По логиката на сегашния Изборен кодекс от тези 61 души Общински съвет, съставен от 4 политически партии, само на първия представител на всяка партия му е гарантирано мястото, макар да не е задължително да остане водещо.  Всички други са в ръцете на избирателите да ги пренаредят“, поясни той.

От ГЕРБ не знаеха що е то преференция и мажоритарен вот при кодекса "Фидосова", сега се сетиха за тях

„Не върви на хората, които имаха възможност да направят всички тези промени в изборното законодателство, в лицето на ГЕРБ, и не го направиха, в момента да са най-големите радетели и на преференцията, на мажоритарния вот, при положение, че те го изкараха от кодекса „Фидосова“, допълни депутатът.

Според Бойчев в НС могат да се приемат предложения, по които има съгласие. Той обясни, че колегите от другите парламентарни групи е можело да приемат предложението на КБ за чиста преференция на всички избори, както е било внесено в Изборния кодекс. „В политиката е хубаво да имаш някаква последователност в позициите си“, каза той.

Депутатът е на мнение, че политическата логика на ГЕРБ е била да бавят всячески приемането на новия Изборен кодекс и да го саботират. „По-добрият вариант е да работим с определен вид преференция за тези избори. В крайна сметка това беше възможността да бъде записана в Изборния кодекс и да бъде подкрепена“, допълни той.

Жельо Бойчев заяви, че Изборният кодекс въвежда и много нови неща относно  прага за регистрация, прага за участие и за обществените медии. „Даваме възможност на новите играчи за допускане до системата, гарантиране на медийно отразяване“, обясни той.

По темата за ЦИК народният представител е на мнение, че това е една много сериозна крачка по начина, по който ще се конструира, избира и назначава Централната избирателна комисия. „Обществените и гражданските организации, които наблюдават изборния процес, имат възможност да правят предложения за членове на ЦИК чрез парламентарните групи. НС ще избира само ръководството, а останалия състав ще бъде назначен от президента. Считам, че хора като Михаил Константинов, които имат опит в изборния процес, в една 19-членна централна избирателна комисия, могат да намерят своето място“, заключи Жельо Бойчев.