Сергей Станишев: Манифестът „Към нова Европа” очертава ясно конкретните ангажименти на европейската социалдемокрация

Фев 21, 2014 Новини БСП 0 1108

Манифестът, който беше одобрен като проект и предстои да бъде разглеждан и гласуван на предстоящия конгрес в Рим, е важен както за Европа, така и за България

Манифестът, който беше одобрен като проект и предстои да бъде разглеждан и гласуван на предстоящия конгрес в Рим, е важен както за Европа, така и за България. Той е озаглавен „Към нова Европа” и показва ясно и основните посоки и политики и конкретните ангажименти на европейската социалдемокрация за промяна на ЕС. Тази промяна е необходима в т.ч. и на България. Това заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС и лидер на БСП, пред журналисти в парламента по повод приключилото вчера обсъждане на Манифеста на ПЕС. „На първо място като политика и ангажимент е изведено заетостта, създаването на работни места. С оглед на това в манифеста е заложено пълното прилагане на нашата инициатива по плана за младежка гаранция, с ясен ангажимент за съществено увеличаване на бюджета на тази инициатива, който към момента е 6 млрд. евро и включването на всички млади хора до 30 годишна възраст във възможностите за използване на програмите за младежка заетост”, обясни Станишев.  По неговите думи във връзка с това се планира въвеждане на силни правила за гарантиране на еднакво заплащане за еднаква работа в ЕС, в т.ч. достойни минимални заплати в цяла Европа, което се установява или чрез закон, или чрез колективно договарянe.

Важно е рестартирането на икономиката в ЕС, като водещо е политиката на реиндустриализация

Според него важен приоритет е рестартиране на икономиката в ЕС, като основен инструмент за растеж и заетост. „И тук водещото е политика на реиндустриализация на ЕС и всички страни-членки. Това е приоритет и на българското правителство”, обясни той. Станишев допълни, че се планира създаване на възможности за повече въздух, за маневриране за инвестиции чрез националните бюджети. „Освен това има ясна позиция за т.нар тройки, които налагат една финансова диктатура на страни, които са в затруднено финансово положение и позицията на ПЕС е, че трябва нов модел за решаване на този проблем. Бих обърнал особено внимание върху позициите, които са свързани с регулиране на финансовите пазари. Тази финансова, икономическа и социална криза започна от финансовите пазари, те са първоизточникът, затова ПЕС ще застъпва засилване на регулациите на банковия сектор, които трябва да бъдат подчинени на интересите на реалната икономика и на гражданите”, заяви президентът на ПЕС. Той е на мнение, че трябва да се създаде ясна преграда между търговското и инвестиционно банкиране. „Именно премахването на тази преграда през 90-те години доведе до това, че банките бяха натоварени с изключително лоши кредити от инвестиционното банкиране. Ще отстояваме ускорено въвеждане в ЕС на данък върху финансовите транзакции и наред с това създаване на независима и публична Европейска агенция за кредитен рейтинг”, каза той.

 

Трябва да се защитава принципът на свободно движение като фундаментален принцип на ЕС

Като следващ приоритет в Манифеста на европейските социалисти, Станишев посочи социална Европа. „ЕС трябва да подкрепя държавите за ефективно и справедливо разпределение на богатствата и възможностите и ще отстояваме при нашия успех на предстоящите избори обвързващи цели за заетост, образование и социално сближаване. Към момента десницата в Европа налага различна политика. Има обвързващи цели за фискална политика и бюджетни баланси и няма нищо, което да е ангажиращо със заетост, образование и социална политика. Ние ще искаме тази промяна”, категоричен бе той. По неговите думи това, което е важно и за България е и да се отстоява ЕС на разнообразието. „Това означава защита на принципа на свободното движение като фундаментален принцип на ЕС. В момента в цяла Европа и медии, и популистки десни партии провеждат политическа атака срещу българските граждани и техните неотменни европейски права за свободно движение и за заетост в различни страни от ЕС и европейските социалдемократи се противопоставят много ясно и категорично на подобни атаки”, поясни той.

„Важен за България и в контекста на бежанската вълна е ангажиментът за солидарност сред членките на ЕС по отношение на обща политика за миграция и убежище, която трябва да бъде подкрепена и с необходимите финансови ресурси”, допълни лидерът на ПЕС. Според него наред с другите приоритети е важно отстояването на принципите на демокрация и участие на гражданите. По думите му решенията трябва да се взимат там, където са най-близко до гражданите така, че да може да се постигне баланс между различните институции - европейски, национални, регионални и местни.

Приоритет е и разширяването на влиянието на ЕС в света

Станишев посочи на последно, но не по значение място, разширяване на влиянието на ЕС в света. „ Ние ще отстояваме ЕС като носител на универсални принципи на демокрацията, на мира и уважение на човешките права. Ще постигаме това чрез комбинация от политики в областта на отбраната, на развитието и подпомагането на други региони, на търговията и дипломацията. И разбира се европейските социалдемократи ще продължат да отстояват политиката на разширяване на ЕС по отношение на западните Балкани в т.ч”, заключи Сергей Станишев.