Петър Курумбашев: Не виждам основания да подкрепим връщането и гласуването на вече гласувани тестове

Фев 21, 2014 Новини БСП 0 849

Не виждам основания в момента нашата парламентарна група да подкрепи връщането и гласуването на вече гласувани текстове

Не виждам основания в момента нашата парламентарна група да подкрепи връщането и гласуването на вече гласувани текстове. Знаете, че вчера беше въведен моментът с преференциите. Това е реално въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната система и то с една доста ниска бариера 5%. Това заяви Петър Курумбашев, зам.-председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. „Представете си, че за една политическа партия гласуват 20 000. 5% или 7% - 1000 или 1400 гласа са предостатъчни, за да бъде листата преподредена и последният да стане втори. Не може да стане първи, но може да стане втори”, допълни той. По неговите думи това е било подкрепено от всички парламентарни групи и въвеждането на преференции е нещо, по което има практически консенсус в тази система. „Трябва да се приеме този Изборен кодекс, да се изпрати на президента и съответно да влезе в сила или да му бъде наложено вето”, обясни той. Курумбашев е на мнение, че не трябва да се връщат назад и даде пример с дискусията по уседналостта, която се е водила 42 пъти с едни и същи аргументи.

Зам.-председателят на КБ отрече твърденията да има наложен натиск върху депутати от КБ. „Единственият натиск е Изборният кодекс да бъде приет по-бързо”, поясни той. „Винаги съм бил привърженик на това да има преференциален вот. Правил съм изказвания в миналото Народно събрание да има такъв, защото това е една възможност за въвеждане на мажоритарен избор по време на пропорционалната система. Ние подкрепяме това, за което сме гласували”, категоричен е той.

Не виждам основания да се отправят питания към КС

„Не виждам основания в момента да се отправят питания към Конституционния съд, по който и да е от тестовете в момента и не виждам някакви специални основания народни представители от КБ да участват в подобни подписки до КС, тъй като имаше опити за тълкуване, че нещо не съответства на Конституцията”, заключи Петър Курумбашев.