Антон Кутев: Едно от най-големите предимства на новия Изборния кодекс са преференции и те ще са работещи

Фев 21, 2014 Новини БСП 0 1205

Един от най-големите плюсове на новиятИзборен кодекс  е, че в него има преференции и те са достатъчно ниски, за да сработят

Един от най-големите плюсове на новиятИзборен кодекс  е, че в него има преференции и те са достатъчно ниски, за да сработят. Абсолютно не е вярно, че те са обезсмислени. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев. Той обясни, че преференциите са паднали на 5% при гласуванията снощи. Депутатът бе категоричен, че това не е "бетониране" на водачите на листата. Според него е приет принципът, че тези, които не са отбелязали преференции, са гласували за водача на листата и в това има логика. "Хората, които са гласували примерно за БСП, но не са отбелязали преференция, означава, че те са гласували за партията и харесват листата такава, каквато е", поясни той.

Кутев попита, ако в Силистра за БСП са гласували 15 хил., от които 2 хил. са посочили преференция, за кой са гласували останалите. По негово мнение въпросът е и дали можем в този случай да сменим вота на онези 13 хил., които са гласували за листата без преференция, такава, каквато е. По думите му специално за евроизборите преференцията от 5 % ще сработи и ще има хора, които ще влязат с преференции и ще има размествания във втория и третия.

Той обясни, че водачите на листи специално в БСП се избират от Националния съвет на партията или от Конгреса и те са израз на волята на хората в партията. По думите му опитите за разграждане на партийността нямат смисъл, защото западноевропейската демокрация, включително и българската е основана на партиите. "Това, че преференциите работят най-добре ще видят гражданите още на изборите през май", каза още народният представител. Проблем, по думите му, ще имат може би само малките партии, които имат шанс да вкарат максимум 1 човек и при тях в този случай преференциите най-вероятно няма да сработят, но при големите партии те ще работят.

Днес или утре изборният кодекс ще бъде приет с пробно машинно гласуване и уседналост 6 месеца

По думите му електронното гласуване няма как да се случи към момента. "Машинното гласуване ще бъде въведено постепенно и на тези избори ще бъде пробно, както се е въвеждало и в другите страни, където се използва. След първите избори се прави ремонт на системата и настройки, ако трябва и се преминава към всеобща употреба", обясни Кутев. Той допълни, че ще има и уседналост, която ще бъде 6 месеца. Той заяви, че е имало искане от страна на "Атака" тя да е 24 месеца, което, по думите му,  е прекалено. Кутев обясни, че днес или най-късно утре на извънредно заседание трябва да бъде приключен Изборният кодекс. "В това, което каза вчера президентът, той не заяви, че ще върне изборния кодекс, но аз съм напълно убеден, че той ще го направи", каза още той.

Исканията на "Атака" са популистки, неизпълними и недобри за България

По думите му БСП са носители на мандата и носещи отговорността за това управление, а не друга политическа сила. Помолен да коментира ултиматума на Волен Сидеров, Кутев коментира, че той ще повдигне темата края на април месец, началото на май преди изборите, за да си вдигне рейтинга. "Ако можем да направим нещо по-добре, ние бихме го направили. Аз не съм убеден, че всички тези неща, които предлага "Атака" и които са националистични, популистки и неизпълними, са най-доброто за България", заяви депутатът. Той обясни, че зационализмът според БСП не е това да крещиш най-силно националистически лозунги и да се завиеш в българското знаме, а се състои в това да осигуриш на държавата възможност да работи икономиката, хората да просперират, да се повишават доходите, да се намалява безработицата. "Ние правим всичко възможно това да се осъществи, за разлика "Атака"", категоричен бе Кутев.

Докато правителството работи, ние ще го подкрепяме

Народният представител коментира, че БСП ясно е изразила своите приоритети и социалната област е била абсолютен приоритет, въпреки тежкото наследство от ГЕРБ. Според него, ако се вземат обещанията, които ГЕРБ са дали и тези, които са изпълнили, няма нищо общо. "Ние имаме програма, заради която са ни избрали. Ние сме изпълнили 1/3 от нея в рамките на 1 година - направихме куп неща в социалната сфера, за задвижването на икономиката", заяви той. По думите му е изпълнена една част от обещанията и се върви към следващите. По негово мнение няма друга сила, която от момента, в който е дошла на власт, да се е заела веднага с изпълнение на обещанията си. "Докато това правителство е полезно за икономиката, намалява безработицата, осигурява финансова стабилност, изпълнява социалната програма на БСП, ние ще го подкрепим до колкото можем. А то го прави", коментира депутатът. По думите му обаче, ако в този крехък баланс на сили в парламента в момента се наложи да се отиде на предсрочни избори, БСП няма проблем с това. "Ако в момента има политическа сила, която да е най-готова  да отиде на избори, това сме ние", заключи Антон Кутев.