БСП – Пловдив: ГЕРБ оказва натиск над общински служители за подписката за референдум

Фев 20, 2014 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 980

ДЕКЛАРАЦИЯ на ППГОС НА БСП – ПЛОВДИВ През последните дни общинските съветници от БСП-Пловдив сме засипани от жалби на граждани, които работят в общинската администрация, в общинските предприятия, детски ясли и градини

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

ППГОС НА БСП – ПЛОВДИВ

През последните дни общинските съветници от БСП-Пловдив сме засипани от жалби на граждани, които работят в общинската администрация, в общинските предприятия, детски ясли и градини. Оплакванията им са свързани с това, че ръководни служители-техни преки началници и активисти на ГЕРБ, упражняват натиск върху подчинените си да подкрепят подписката за референдум на президента Плевнелиев.

Получихме конкретни факти от описаната ситуация - бланки на подписката  и методически указания за попълването й. Жалващите се служители заявиха, че се страхуват от уволнение и ни попитаха как да постъпят в конкретната ситуация и коя алтернатива да изберат - да изразят гражданските си права на избор или да останат без препитание. Очевидно страхът, който беше насаждан през четиригодишното управление на ГЕРБ,  продължава да се използва като метод и подход за упражняване на властта в Община Пловдив.

С действията си кметът на Община Пловдив и неговите служители, назначени по партиен признак, нарушават не само клетвата да работят за интересите на пловдивчани, но Конституцията и законите на демократична България.

ППГОС на БСП остро осъжда нарушението на конституционните права на гражданите на Пловдив от кмета Иван Тотев и ръководни общински служители–членове на ГЕРБ.

Настояваме незабавно кметът да издаде заповед, с която да прекрати  използването на общинския властови ресурс за изпълнение на партийни поръчения като насилственото събиране на подписи в полза на ПП ГЕРБ.

БСП декларира, че ще продължи да защитава правото на всеки български гражданин свободно и по своя воля да подкрепя избрана от него кауза. Страхът, политическият натиск и партийна принуда са неприемливи за ценностите на Европейска България и за Българската социалистическа партия.

 

20 февруари 2014

гр. Пловдив