Сергей Станишев: Незабавно трябва да се спре насилието и загубата на човешки животи в Украйна

Фев 19, 2014 Новини БСП 0 995

Това, което мога да кажа като наше послание и позиция след обсъждането на въпроса на  среща с ръководството на  групата на социалистите и демократите и с нашите комисари, е  първо и най-важно - да се спре насилието и загубата на човешки животи

Това, което мога да кажа като наше послание и позиция след обсъждането на въпроса на  среща с ръководството на  групата на социалистите и демократите и с нашите комисари, е  първо и най-важно - да се спре насилието и загубата на човешки животи. Това е най-трагичното. Това трябва да спре незабавно и е неприемливо непропорционалното използване на сила от страна на властите. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев. Като втора важна стъпка той посочи възстановяване на политическия диалог  между управляващи и опозиция, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата като цяло, независимо кой е управляващ. По думите му в ПЕС следят ситуацията в Украйна от самото начало на протестите и няколко пъти са заели много ясни позиции. В тази връзка той припомни, че в началото на месеца е имало и мисия на представители на ПЕС в Киев, която се е срещнала с всички участници в политическия процес и протестите - и опозиционните партии като "Удар" и "Родина", и Партията на регионите, и с протестиращи, и организатори, защото те не са равнозначни по позиция.

Асоциирането на Украйна към ЕС не е срещу Русия

 „Украйна се намира в изключително тежко икономическо положение. Второ има сили, които тласкат страната към разделение. Това разделяне на Запад и Изток се задълбочава. Това представлява най-големият политически риск, според мен, за самата държавност в Украйна и това трябва да се избегне“, категоричен бе Станишев. По думите му поставянето на темата, че Украйна трябва да избере между Русия е Европа в момента само влошава нещата. „Много пъти е казвано и от ЕК, и от ЕП, това не е противопоставяне. Асоциирането на Украйна към ЕС не е срещу Русия“, подчерта лидерът на европейските социалисти. На въпрос дали ще има полза от налагането на санкции той отговори, че ако има продължаване на тази агресия, може да стане необходимо, но затова първо трябва да се изчерпят всички политически ресурси.