инж. Маргарита Стоилова: Проектът за реконструкция на водопреносната мрежа в Сопот е спрян и кметът е знаел за това

Фев 17, 2014 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1129

Кметът на Сопот е бил информиран за временно спиране на проекта  за реконструкция на канализацията на общината още на 19

Кметът на Сопот е бил информиран за временно спиране на проекта  за реконструкция на канализацията на общината още на 19.06.2013 г. когато от МОСВ са уведомили община Сопот за регистрирана нередност ОПОС/13/КФ/124 „подозрение за измама“ във връзка с предходен проект за строителство по ОПОС.

Това личи от отговора на министър  Искра Михайлова до народния представител Маргарита Стоилова на   зададен в Парламентарен контрол въпрос, каква е обективната ситуация към настоящия момент по проекта на община Сопот и каква е отговорността на община Сопот за забавянето и временното спиране на проекта.

Към момент проект №DIR-51011116-65-149 „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот”, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ (ОПОС), е временно спрян. Регистрираната нередност, произтича от действия на община Сопот, за които тя носи отговорност като бенефициент на средства по ОПОС, се казва в отговора на  Министерство на околната среда и водите.

Дейностите по проекта трябва да приключат до 2015 година, но с темпото, с което общината работи и с наложената в момента мярка това няма как да стане, коментира Маргарита Стоилова.

Това е поредният проект, след наложената  25% санкция по проекта за Пречиствателната станция, по който общината търпи санции  и това я поставя в крайно незадоволителна позиция и при кандидатстването по други програми на Европейския съюз, коментира Маргарита Стоилова.