Татяна Буруджиева: Любовта към отечеството не може да се доказва с омраза

Фев 15, 2014 Новини БСП 0 1174

Аз искам да кажа едно на всички хора в България: Любовта към отечеството не може да се доказва с омраза

Аз искам да кажа едно на всички хора в България: Любовта към отечеството не може да се доказва с омраза. Това каза депутатът от ПГ на КБ Татяна Буруджиева пред радио К2. „Това не е любов, а е все едно да кажа “пребивам детето си, за да не стане лош човек!” Абсурдно е това поведение, абсурдно е и поведението в пленарна зала. Прекрачиха се всякакви граници и ние възразихме още в зала. След заседание на ПГ на КБ, отново призовахме ДПС да се разграничи от подобен тип изказвания. Това е една отговорна партия и трябва да си дават сметка, че липсата на разграничение от такива изказвания, каквито имаше в зала и от подобно поведение, са също фактор за това, което се случи в Пловдив”, продължи тя.

Според Буруджиева се наблюдава едно нелицеприятно за българите като общество заключение, а именно, че от това, което се случва през тези около 300 дни, излиза, че когато риташ, мачкаш, подслушваш, съсипваш, унищожаваш те уважават и стоят кротко и мирно и ги е страх. „А когато толерантно се опитваш с добро и неагресия да приемеш и покажеш на другия, че има граници в неговото поведение, то става безгранично агресивно.”, каза тя. „Говоря за управлението на ГЕРБ. Вместо да сме крайно нетолерантни, че някои хора от народната трибуна унищожават съдби и човешки животи. Същите тези хора от народната трибуна си позволяват да говорят за морал и колко са добри. Ние продължаваме да сме толерантни към крайността, която ражда изродени неща. Не искам да правя в никакъв случай пряк аналог между онова, което се случи в Пловдив и онова, което ще се случва днес в София с Луков марш. Самият факт, че ние като общество търпим това над 10 години мълчаливо, това е проблемът на българина, че като цяло си мълчи. На фона на което, като оправдание, на което се стъпва може да се развие крайна агресия, демагогия и олигархия и каквото се сетите крайно", поясни Татяна Буруджиева.

Относно споровете в парламента за предизборна агитация на различен от българския език Буруджиева каза: „Ние никога не сме забранявали общуването, а официална кампания. Кампания да се води на друг език, освен български, означава няколко прости неща. Първо, че в България по време на изборите могат да се създадат радиа и ТВ, вестници, които да излизат на друг език, рекламни материали. След като ще е на друг език, то трябва да е с официален превод. След като имате превод на вестник, това означава, че в една държава има два официални езика. Няма как да нарушим Конституцията, 23 години е този разговор, между другото и до този момент БСП никога не е имала друга позиция. Не е възможно, защото има решение, политически решения включително и на ПГ на КБ, те не са от вчера, нито от онзи ден. Още по време на комисия ние обяснихме нашите политически решения и своите аргументи. Тук не е проблемът дали хората ще могат да използват майчин език, проблем е когато не се прави нищо и държавата дава знаци, че няма проблем, ако само майчиния си владееш. Това е сегрегация на население, не може да се потъпче Конституцията в това отношение. За това е написано, че майчин език има и може да се употребява, за да е ясно, че всеки трябва да може да ползва българския език.”, заключи Буруджиева.