Явор Куюмджиев: Без топлинен счетоводител, ако хората се разберат сами да се отчитат

Фев 13, 2014 Новини БСП 0 834

До момента енергийните счетоводители определят кой колко е потребил

До момента енергийните счетоводители определят кой колко е потребил. Сега ако хората в етажната собственост се разберат помежду си и намерят начин, ще могат да си отчитат енергията сами и за тях таксата за топломер на топлинните счетоводители пада веднага и сметката им също. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. По думите му в момента сме в ситуация, в която сме длъжни да използваме топлинни счетоводители и предлаганите промени са в правилната посока. "Топлинните счетоводители в момента са единствените щастливи от цялата система. Те обслужват крайните клиенти, а получават парите си от топлофикациите. Това, което ние искаме, е те да излязат на пазара, да отидат при клиентите си, при потребителите и да се конкурират", обясни депутатът.

Той поясни, че не е задължително отчитането да става на квадратура, може да е на брой членове на домакинството или по-друг начин. По думите му данните на експерти показват, че изчислението на кубатура в много случаи излиза по-евтино от дяловото разпределение.

Трябва да върнем доверието в цялата енергийна система

"В топлофикация топлината е колективна услуга и трябва да се научим да разсъждаваме за нея като такава, а не да мислим индивидуално", категоричен бе Куюмджиев. По думите му тя може да бъде индивидуална само когато има хоризонтална инсталация и от абонатната станция в даден дом пристига една тръба, която е само за него, а в останалите случаи на инсталация, която обикаля цялата сграда тя топли и самата нея. "Цялата енергийна система страда от липсата на доверие на гражданите в нея. Някой вярва ли, че сметката, която получава за парно, за ток, за вода е точно тази, която той е потребил и дали не се надписва и дали не го лъжат", попита той. По думите му това е основният проблем. Според него най-доброто, което може да се направи, е да се поощри този процес, при който хората да разберат, че трябва да се сдружават и да живеят колективно, заедно.

Няма да има фалирали ЕРП-та

Помолен да коментира исканията на ЕРП-тата за повишаване на цената на тока и обяснението, че ако това не се случи, ще има срив в енергийната система, Куюмджиев отговори, че за него това твърдение е странно. По думите му всеки бизнес има логика на развитие и когато си добър стопанин, ще инвестираш собствени средства или други ресурси за развитието на бизнеса. "Техният бизнес е разпределение на ток. Те трябва да инвестират в мрежите си, да повишат качеството на услугата си, да намалят загубите си и да увеличат клиентите си и в крайна сметка да повишат печалбите си. При тях няма средносрочно планиране и управлението не е добро", категоричен бе той. Той обясни, че повечето ЕРП-та имат сервизни договори с „майките” си и плащат по няколко десетки милиона евро годишно на фирмите в техните родни държави за информационно обслужване, за реклама и PR. "Половината от тях твърдят, че им липсвали 30 млн. лв. тази година за поддръжка на мрежата. При този случай да спрат да си плащат на „майката", коментира Куюмджиев. На въпрос дали има опасност да фалира някое от ЕРП-тата той отговори, че това категорично няма как да стане.

БСП ще направи всичко възможно да няма повишаване на цената на тока

На въпрос за повишаването на цената на тока, той обясни, че поскъпването се обсъжда от ДКЕВР, но БСП, по негово мнение, с подкрепата на ДПС, няма да допуснат до колкото е по силите им да се повишат цените на тока. "Надявам се, че и държавната комисия ще се съобрази със ситуацията в страната и няма да разреши в криза да утежняваме живота на българите", заключи Явор Куюмджиев.