Борислав Гуцанов: Ръстът на икономиката ни е 1,8%, а по времето на ГЕРБ беше 0,3%

Фев 05, 2014 Новини БСП 0 782

Има три параметъра, които определят финансовата стабилност – дефицитът, БВП и дългът на една държава

Има три параметъра, които определят финансовата стабилност – дефицитът, БВП и дългът на една държава. Заложеният дефицит беше около 2%, в момента той е 1,8%, а в цифри това са около 200 млн.лв. 14,6 млрд. беше дългът, а в момента той е 14,1 млрд. т.е. с 500 млн. по-малко от това, което е заложено. Това заяви Борислав Гуцанов, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на BTV . Той допълни, че ръстът на икономиката е 1,8% и припомни, че по време на управлението на ГЕРБ той е варирал от 0,3 до 0,6. „Трябва да отчитаме реалната ситуация, а не само да хвърляме едни цифри. Факт е, че в момента е между 3 и 4 пъти по-добра от това, което беше”, категоричен бе Гуцанов.

„В края на януари една политическа партия дава тежка прогноза. Ние сме в началото на годината и направихме анализ за 12 месеца. На боб ли гледаха, как стават тези неща?”, попита депутатът по повод прогнозата на ГЕРБ, че хазната ще катастрофира. „Събираемостта беше с около 200 млн. по-малко от това, което трябваше да бъде, но с 520 млн. се събра повече през втората половина на годината от това, което беше в началото. Действително в момента имаме по-лоша събираемост в митниците, но искам да попитам при една разградена граница в продължение на толкова години и контрабанда, която беше ясна, как се оправя това за 6 месеца?”, попита Гуцанов. Относно назначенията, той обясни, че навсякъде се провеждат конкурси по един безпрецедентен начин и призова ген. Танов да каже как той е изпълнявал задълженията си в митниците.

 

Никога до сега държавата не е имала по-малко финансови задължения към бизнеса

Според Борислав Гуцанов никога до сега държавата не е имала по-малко финансови задължения към икономиката и бизнеса. „Кабинетът „Орешарски” се разплати с икономиката и бизнеса с близо 1,5 млрд. лв. Не може от една страна държавата да иска бизнесът да бъде изряден данъкоплатец, а самата тя да не е изрядна към него”, заяви депутатът.

„Не искам да се връщам в периода Дянков, но ГЕРБ изхарчиха 8 млрд. без никой да знае къде отидоха, като 4 млрд. ги взеха от резерва на държавата и 4 млрд. се изтегли дълг. Но къде отидоха тези пари, като имаше задължения към бизнеса от 2 млрд. и кабинетът "Орешарски" се чудеше по какъв начин да започне връщанията, за да се спасят по някакъв начин и малкото останали фирми в държавата”, заключи Борислав Гуцанов.