Антон Кутев: Листата ни за евровота е в голяма степен готова и нямаме притеснения по нея

Фев 05, 2014 Новини БСП 0 804

Няма да обявим днес листата за евроизборите, защото няма смисъл да се бърза

Няма да обявим днес листата за евроизборите, защото няма смисъл да се бърза. Ситуацията, в която щяхме да попаднем сега, ако изберем първи своята листа е всички, да започнат да се упражняват по нея. Нека да видим другите, ще излезе и нашата. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ от КБ Антон Кутев.  Той бе категоричен, че няма никакви притеснения в нея и до голяма степен БСП е готова с хората, които ще бъдат вътре. На въпрос дали лидерът на БСП ще води листата, Кутев отговори, че има много доводи при вземането на това решения. "Сергей Станишев безспорно е председател на ПЕС и има изключително силен европейски авторитет, който би бил полезен", коментира още депутатът.  Той категорично отрече слуховете, че забавянето се дължи на обвинения срещу Станишев и семейството му.

Референдум трябва да се прави по важни и ясно зададени въпроси, а не за постигане на дребни политически цели

Помолен да коментира искането на президента за референдум по изборните правила , Кутев отговори, че това е добра практика и БСП винаги го е подкрепяла. "Проблемът на този е, че въпросите не са зададени конкретно. В Изборния кодекс има поне 10 ключови момента, които са взаимосвързани", каза още той. По думите му как ще бъдат избирани народните представители трябва да бъде тема на обсъждане  с гражданите, но това се прави по много различен начин. Кутев подчерта, че Мая Манолова за това месеци наред е водела разговори с гражданите, всяка една партия, организация, които са поискали да участват. "Референдумът е най-прекият и най-ясният, когато има един въпрос "за" или "против". Когато въпросът обаче е да има ли електронен вот, когато хората не правят разлика между него и машинното гласуване, нещата стоят по различен начин.  Въпросът трябва да се зададе така, че да има резултат", категоричен бе той.  Според него референдум е по-важно да има по въпроси като да има ли безплатно здравеопазване. "Ако гласуваме дали ще има задължително гласуване,  след три месеца ще живеем ли по-добре", попита Кутев и допълни, че това най-вероятно няма да е така."Как всички ще поемем отговорността, когато глиненият колос на президента, който в момента се бори за дребни политически цели, рухне", попита народният представител.

На въпрос дали е възможно да се гласуват предложенията на президента, но с променени  и по-ясни въпроси по изборното законодателство, Кутев отговори, че има такъв вариант, но всичко е въпрос на бъдещо обсъждане.